Izjava po izredni seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference

24.3.2020 Slovenija COVID19, SŠK, Cerkev v Sloveniji

Slovenski škofje ordinariji so imeli danes, 24. marca 2020, 23. izredno sejo Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK) preko videokonference, na kateri so obravnavali razmere, v katerih se nahaja Cerkev v Sloveniji.

Odločili so, da še naprej ostajajo v veljavi Izredna navodila slovenskih škofov za preprečevanje epidemije COVID-19, ki so bila sprejeta 12. marca 2020. Tako bodo, z namenom zagotavljanja zdravja in preprečevanja širjenja epidemije, še naprej odpovedane vse sv. maše z udeležbo ljudstva in župnijski verouk.

Glede obhajanja letošnjih velikonočnih praznikov so škofje potrdili posebna navodila glede obredov in spovedovanja v velikem tednu za duhovnike in vernike. Omenjena navodila bodo javno objavljena predvidoma v sredo, 25. marca 2020. Škofje so na današnji seji sklenili, da bodo prestavili birme na čas, ko bodo odpravljeni ukrepi za omejevanje epidemije in ko bodo birmanci ustrezno pripravljeni. Krajevni škofje bodo duhovnikom pravočasno posredovali navodila o tem, kdaj bodo potekale birme.

Škofje so povabili vse vernike, da v času epidemije okrepijo molitev. Sklenili so, da bo bo jutri, na slovesni praznik Marijinega oznanjenja, vseslovenski molitveni dan v zahvalo materam in za zdravje bolnikov ter za konec epidemije. Prav tako pa so škofje povabili vse duhovnike, redovnike in vernike, da se v ponedeljek, 30. marca 2020, ob 21. uri v okviru molitve škofov na Radiu Ognjišče, posvetijo Jezusovemu in Marijinemu srcu. Nadškof msgr. Alojzij Cvikl je na koncu vse škofe seznanil tudi o svojem pogovoru z zagrebškim nadškofom kardinalom Bozanićem onedeljskem potresu na Hrvaškem. Cerkvi na Hrvaškem je nadškof Cvikl izrazil podporo Cerkve v Sloveniji in molitveni spomin.

 

Dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK