Razmišljanje nadškofa msgr. Stanislava Zoreta pred božičem: 22. december

22.12.2020 Ljubljana Advent, Nadškof Zore

O Kralj narodov, in vsem zaželeni ter vogelni kamen, ki oboje združuješ v eno: pridi in reši človeka, ki se ga iz prsti naredil.

Dvojni naziv, Kralj narodov in pa vsem zaželeni namiguje na dve preroški besedili. »Kdo bi se te ne bal,« beremo pri Jeremiju, kjer prerok pravega Boga postavlja zoper poganske malike in ugotavlja, da ni nikogar, ki bi bil njemu enak. Knjiga Razodetja pa ugotavlja: »Pravična in resnična so tvoja pota, kralj narodov« (Raz 15,3).

Kristus pa je postal vogelni kamen, ko je govoreč o sebi uporabil besede psalma: »Kamen ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogelni kamen« (Ps 118,22). Nadaljevanje pa je za nas danes zelo pomembno. Izhaja iz pisma Efeženom, kjer je rečeno: »on je naš mir, on, ki je iz obeh napravil eno, s tem da je podrl steno pregrade, to je sovraštvo« (Ef 2,14). Iz obeh je napravil eno, ker je podrl sovraštvo med judi in pogani. Kako potrebno bi bilo podreti zidove, ki se v naši družbi dvigajo vedno višje. Močno odmeva papežev klic: Gradite mostove, ne postavljajte zidov. 

Odpev se konča z hrepenečo prošnjo: Pridi in reši človeka, ki si ga iz prsti naredil. Prošnja zajema vse, ker so bili vsi, judje in pogani, ustvarjeni iz prsti in da Kristus prihaja, da bi rešil vse ljudi.

Marija v svoji hvalnici govori o tem, da jo bodo blagrovali vsi rodovi. Tudi tukaj ne gre za sosledje generacij, ampak gre za ves človeški rod. Kajti vsi »smo glina, ti si naš upodabljavec, vsi smo delo tvojih rok« (Iz 64,7). Vsi potrebni tvoje rešitve.

Kralja, ki prihaja, pridite molimo.