Škof Andrej Saje obiskal Policijsko upravo v Novem mestu

28.3.2023 Novo mesto Škofija Novo mesto

V torek, 28. marca 2023, je na povabilo direktorja Policijske uprave Novo mesto mag. Janeza Ogulina, Policijsko upravo obiskal novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje. Spremljala sta ga generalni vikar Peter Kokotec in policijski vikar Igor Jereb, na srečanju pa je bil tudi gospod Andrej Zbašnik, pomočnik direktorja Policijske uprave.

Škof dr. Andrej Saje se je na srečanju seznanil z delom Policijske uprave in policije. Zahvalil se je za njihovo delo in prizadevanje, ki je vedno v službi človeka in državljana. Na srečanju so spregovorili o izzivih na različnih področjih, kjer lahko duhovniki pripomorejo k večji varnosti in kvalitetnejšemu bivanju. Kot primer dobre prakse, ki so jo policijske postaje izvedle skupaj z župnijami, je ozaveščanje državljanov glede varne hoje v mraku in ponoči z nošnjo svetlih oblačil in uporabo odsevnikov. V zimskem času tako na vaseh kot v mestih nekateri verniki prihajajo peš k sveti maši. Pri tem je pomembno, da so primerno vidni in da s tem poskrbijo za lastno varnost, na kar so bili opozorjeni in spodbujeni pri svetih mašah, policisti pa so na primeren način razložili pomen varnosti v cestnem prometu.

Poleg tega sta se sogovornika pogovarjala o varnosti kulturne dediščine, župnišč in duhovnikov, kjer policija aktivno opozarja in sodeluje z župniki. Strinjala sta se, da je še veliko izzivov, pri katerih lahko sodelujeta in tako omogočata varno in kvalitetno bivanje vseh ljudi.

 

Peter Kokotec,
generalni vikar