Svetovni dan revnih: Papež Frančišek blagoslovil skulpturo »Zavetišče«

9.11.2022 Vatikan Papež Frančišek, Dobrodelnost
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

V sredo, 9. novembra 2022, malo pred običajno splošno avdienco je papež Frančišek blagoslovil novo skulpturo na Trgu sv. Petra, ki opozarja na razmere brezdomcev. Imenuje se »Zavetišče«. Namenjena je k spodbujanju »Kampanje 13 hiš« Vincencijanske družine, ki po vsem svetu nudi materialno in duhovno pomoč ljudem, ki trpijo zaradi brezdomstva.

Gre za bronasto skulpturo v naravni velikosti, ki prikazuje brezdomca v zavetju pod odejo, ki jo vleče leteči golob. Podobo so odkrili nekaj dni pred 6. svetovnim dnevom revnih, ki ga bomo obhajali prihodnjo nedeljo 13. novembra.

Skulptura je delo kanadskega umetnika Timothyja Schmalza, ki ima že veliko izkušenj na področju verskih kipov po vsem svetu. Njegovo delo »Angeli, ne da bi vedeli« (Angels Unawares), ki je posvečeno migrantom in beguncem, je bilo leta 2019 postavljeno na Trg sv. Petra. Blagoslovil ga je sveti oče.


Namen skulpture je opozoriti na razmere brezdomcev in spodbuditi h »Kampanji 13 hiš«, ki jo na svetovni ravni vodi Vincencijanska družina z namenom, pomagati brezdomcem, da bi prišli do zavetja in doma. V Katoliški cerkvi v Sloveniji se temu poslanstvu poleg drugih posveča Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote.

V slovenščini sta na voljo videa:


»Zavetišče« je bilo zamišljeno tako, da bi usmerilo pozornost na problem brezdomcev v svetu in spodbudilo praktične rešitve v skladu s poslanstvom »Kampanje 13 hiš«, pobude svetovne Vincencijanske družine. Vincencijanska družina je gibanje različnih redovnih kongregacij, laiških združenej in dobrodelnih organizacij, ki se navdihujejo pri življenju in delu sv. Vincencija Pavelskega, ki je »sklical vse, ki jih je mogel, bogate in uboge, ponižne in mogočne, uporabil vsa sredstva, da bi v njih vzbudil čut za ubogega – Kristusovo privilegirano podobo – in jih spodbudil, da bi neposredno in posredno pomagali vsem ubogim,« (Konstitucije CM, Rim, 29. junij 1984).

Vincencijanska družina je ustanovila združenje FamVin Homeless Alliance (FHA), ki ima za cilj odpraviti pojav brezdomstva in spremeniti življenje 1,2 milijardi ljudi, ki po vsem svetu živijo brez kraja, ki bi mu lahko rekli dom. Ko je Mark McGreevy, koordinator FHA in predsednik  DepaulInternationalGroup, komentiral odkritje »Zavetišča«, je dejal: »Ta kip je ključna izjava na temo brezdomcev. Sili nas, da se zavedamo brezdomcev, ki nas obdajajo. Preden bomo rešili problem brezdomstva, ga moramo razumeti. Ustaviti se moramo in prisluhniti zgodbam brezdomcev in jih vključiti v rešitve, ki ustvarjajo dolgoročne spremembe. Nihče ne bi smel biti brez doma.«

McGreevy je na čelu FHA, ki preko »Kampanje 13 hiš« skuša sprejeti 10.000 ljudi po vsem svetu do konca leta 2023, v več kot 160 državah, v katerih Vincencijanska družina že deluje. »To je samo prvi korak ambicioznega načrta za spremembo življenja mnogih od 1,2 milijarde ljudi, ki so trenutno v svetu brezdomci,« je dodal.

Tomaž Mavrič, generalni predstojnik Misijonske družbe sv. Vincencija Pavelskega in Hčera krščanske ljubezni sv. Vincencija Pavelskega je pojasnil: »Navdih Jezusa in sv. Vincencija nas vodi k velikim sanjam, ki jih sanjamo z globoko ponižnostjo. Sanje so, da bi vse človeštvo v določenem trenutku zgodovine moglo imeti dostojno bivališče, spodoben kraj, ki bi ga lahko imenovali dom.«

Schmalzeva skulptura bo prvič prestavljena v pomembnem tednu, posvečenem problemu brezdomcev na svetovni ravni. 13. novembra bomo namreč obhajali 6. svetovni dan revnih, ki odseva neomajno zavzetost papeža Frančiška za to temo: »Če hočemo, da bo življenje zmagalo nad smrtjo in da bo dostojanstvo rešeno pred krivičnostjo, je vaša pot: slediti uboštvu Jezusa Kristusa, deliti življenje iz ljubezni, lomiti kruh svojega bivanja z brati in sestrami, začenši z zadnjimi, s tistimi, ki nimajo potrebnega, da bi ustvarili enakost, da bi se revni osvobodili revščine in bogati nečimrnosti, oboji pa trenutno brez upanja.«

Informacije o Svetovnem dnevu ubogih

Svetovni dan ubogih je zasnoval papež Frančišek v Apostolskem pismu Misericordia et Misera, ki je bilo objavljeno 20. novembra 2016 za obhajanje zaključka izrednega jubilejnega leta usmiljenja. Od takrat, od leta 2017 ga vsako leto obhajamo na 33. nedeljo med letom.

FamVin Homeless Alliance in Kampanja 13 hiš

FamVin Homeless Alliance (FHA) je pobuda Vincencijanske družine, ki po vsem svetu izvaja že uveljavljene in nastajajoče programe za brezdomce. Pod brezdomec razumemo tiste, ki živijo na ulici, begunce in pregnance ter prebivalce barakarskih naselij, ki živijo v neprimernih bivališčih. Naša vizija je svet, v katerem bi vsi imeli vsak svoj dom in bi sodelovali v svoji skupnosti. FHA je bila ustanovljena 2017 za obhajanje 400-letnice Vincencijeve karizme in jo upravlja Depaul International. Vincencijanska družina je svetovno katoliško gibanje, ki ima korenine v duhovnosti in v zgledu sv. Vincencija Pavelskega in sv. Ludovike de Marillac, in ima preko dva milijona pristašev. Trenutno je Kampanja 13 hiš prisotna v 60 državah z 92 projekti. zgrajenih je bilo 2311 hiš in podprli so 8643 ljudi.

Več informacij: https://vfhomelessalliance.org/c13h

Timothyju Schmalzu

Timothy Schmalz (Angeli, ne da bi vedeli; Jezus brezdomec) že več kot 25 let gradi strukture velikih razsežnosti. Je figurativni umetnik in njegova dela so postavljena po vsem svetu. Nekatera njegova najbolj prepoznavna dela najdemo v zgodovinskih cerkvah v Rimu in Vatikanu. Tim svoje delo opisuje kot viden prevod Svetega pisma. Čeprav večina njegovih skulptur temelji na duhovni temi, ustvarja tudi velike in kompleksne javne bronaste strukture. Nekatere med njimi vključujejo spomenike v čast veteranom in gasilcem. Tim si prizadeva ustvarjati epska umetniška dela, ki se z gledalci povezujejo preko oblikovanja in detajlov, ki gledalca ne ganejo samo na čustveni ravni, ampak mu omogočijo, da »se čuti del« umetnine.

Več informacij: https://timothypaulschmalz.com

Vir: Vatican Media