10. Romanje v Lurd z UNITALSI

11.8.2015 Marija

Od 11. do 17. avgusta 2015 že deseto leto romamo v Lurd z bolniki.

Nekaj podatkov o romanju:

- U.N.I.T.A.L.S.I. organizira romanje. To je združenje laikov, ki si prizadeva pomagati bolnikom z izvedbo bolniških romanj v Lurd, Fatimo in drugam.

- Zveza je bila ustanovljena leta 1903.

- V goriški sekciji U.N.I.T.A.L.S.I. sodelujejo tudi Slovenci. Pobudo za sodelovanje je dal  pok. msgr. Franc Močnik.

- Tema letošnjega romanja v Lurd je »LURD, VESELJE POSLANSTVA«

- VSEH ROMARJEV NA VLAKU BO NAD 500. NEKATERI ROMAJO TUDI Z LETALOM.

- romajo bolniki, ki bodo gostovali v lurškem sprejemnem središču UNITALSI Salus Infirmorum.

- romajo zdravi romarji, prostovoljni pomočniki in pomočnice (zdravniki, medicinske sestre...)

- Letos bo romarjev Slovencev 82 iz osrednje Slovenije in še nekaj iz  zamejstva.

- V Lurdu imamo Slovenci svojo skupino, skupno sv. mašo in katehezo, molitev križevega pota in ogled mesta. Bivamo skupaj v istem hotelu. Pri skupnih bogoslužjih sodelujemo s pesmijo, molitvijo in svetopisemskimi besedili.

- Za lažje spremljanje bogoslužja in krajev Slovenci dobijo posebno knjižico z opisi pomembnih mest v Lurdu in izborom pesmi in molitev.

- Slovenci se bomo prepoznali po majhnem banderu z podobo Brezjanske Marije.

Med romarji bo blizu 30 takih, ki bodo v Lurdu potrebovali invalidski voziček, okoli 30 prostovoljcev, 2 zdravnika, 3 medicinske sestre,  3 duhovniki in več zdravih romarjev.

Obljubljamo, da bomo nesli s seboj v Lurd pred Marijo vso veliko družino Slovencev doma in po svetu in še posebej molili in darovali Mariji vse prošnje, ki ste jih napisali in oddali romarjem. Na željo našega nadpastirja Zoreta, bomo molili »za naše družine, da bi v njih delovala Božja moč in ljubezen, za našo Cerkev, da bi bila zvesta oznanjevalka evangelija, in za ves naš narod, da bi v spoštovanju različnosti gradil edinost v državi, ki nam je zaupana v upravljanje«.                                             

SLOVENSKA MAŠA PRI LURŠKI VOTLINI BO V PETEK, 14. AVGUSTA 2015 OB 6.45. Maša narodov pa na praznik Marijinega vnebovzetja v Pijevi baziliki ob 9.30. Možnost spremljanja na internetu: http://fr.lourdes-france.org/tv-lourdes/

Miro Šlibar