1. svetovni dan ubogih

19.11.2017 Katoliška cerkev Papež Frančišek, Svetovni dan

V Katoliški cerkvi na 33. nedeljo med letom obhajamo Svetovni dan ubogih. Letos bo to v nedeljo, 19. novembra 2017.

Papež Frančišek je ob sklepu izrednega jubileja usmiljenja z apostolskim pismom Usmiljenje in usmiljenja potrebna / Misericordia et misera določil, da se vsako leto na 33. nedeljo med letom obhaja Svetovni dan ubogih.


Poslanica papeža Frančiška za 1. svetovni dan ubogih


Sveti oče je utemeljil izbiro z besedami, da »to bo najprimernejša priprava na slovesni praznik Jezusa Kristusa Kralja vesoljstva, ki se je poistovetil z malimi in ubogimi in ki nas bo sodil po delih usmiljenja (prim. Mt 25,31-46). To bo dan, ki bo pomagal skupnostim in vsakemu krščenemu, da premislijo o tem, kako je uboštvo v samem srcu evangelija, in o dejstvu, da ne bo moglo biti ne pravičnosti ne socialnega miru, dokler bo Lazar ležal pred vrati naše hiše (prim. Lk 16,19-21). Ta dan bo tudi pristna oblika nove evangelizacije (prim. Mt 11,5), s katero lahko prenovimo obličje Cerkve v njenem nenehnem pastoralnem spreobračanju, da bo priča usmiljenja« (Usmiljenje in usmiljenja potrebna / Misericordia et misera, št. 21).


Povabilo škofa Lipovška ob svetovnem dnevu ubogih 2017

V apostolskem pismu Usmiljenje in usmiljenja potrebna (Misericordia et misera št. 21) papež Frančišek svetuje, da se na 33. nedeljo med letom (letos 19. novembra) v vsej Cerkvi obhaja svetovni dan ubogih. To bo najprimernejša priprava na slovesni praznik Jezusa Kristusa Kralja vesoljstva, ki se je poistovetil z malimi in ubogimi in nas bo sodil po delih usmiljenja (gl. Mt 25, 31-46). Ker te omembe še ni v bogoslužnem koledarju za leto 2017, svetujemo, da se duhovniki spomnimo ubogih in na rob družbe odrinjenih vsaj v pridigi in molitvi, lahko pa tudi na kakšen še bolj praktičen način.

msgr. dr. Stanislav Lipovšek, predsednik SLK


Papež Frančišek že vse od začetka svojega pontifikata posebno pozornost namenja ubogim in obrobnim vseh vrst. Pa ne le z izkazovanjem miloščine, ampak jim vrača njihovo dostojanstvo, ki je z leti morda zbledelo, ali pa ga ljudje ne vidimo več.