10. Kozarjev pohod

23.6.2019 Gorenji Senik - Tromejnik - Martinje Romanje, Škofija Murska Sobota, Zamejstvo in tujina

Župnija Odranci od leta 2010 skupaj z rojstnim krajem in župnijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja organizira Kozarjev pohod.

Letošnji je potekal ob 20. obletnici smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja in 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Začel se je v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika na Gorenjem Seniku, v cerkvi, v kateri je bil krščen Božji služabnik. Sv. mašo je v slovenščini in madžarščini ob treh somašnikih daroval markovski župnik Dejan Horvat. Slovesnost se je sklenila s procesijo v čast Svetemu Rešnjemu Telesu.

Po maši so se pohodniki iz Odranec in iz drugih krajev podali na pot po krajih, ki so zaznamovani z dogajanjem pred sto leti, ko je bila do takrat enotna pokrajina, poseljena s Slovenci, z odločitvijo pariške mirovne konference razdeljena. Prekmurje je pripadlo kraljevini SHS, Porabje pa je ostalo del madžarske države. Pohodnike je pot vodila do Tromejnika in naprej ob slovensko-madžarski meji do Martinja. Ustavili so se na pokopališču v Martinju, kjer počiva duhovnik Ivan Camplin, ki je več let duhovno oskrboval Slovence na Gorenjem Seniku, ter starši in drugi sorodniki Božjega služabnika Alojzija Kozarja.

Pohodniki so se spomnili dogodkov izpred sto let, ki jih je v knjigi Topla babičina dlan opisal Božji služabnik. Molili so za njegovo beatifikacijo in še bolj spoznali njegovo duhovno podobo. Pohod jih je spodbudil, da se bodo še z večjim zaupanjem priporočali Božjemu služabniku Alojziju Kozarju, ki je bil dober in nezlomljiv, zavzet oznanjevalec z govorjeno in pisano besedo ter zakoreninjen ne le v slovenstvu, temveč predvsem v krščanstvu, ki ga je živel vedno in na vsakem koraku.

Lojze Kozar ml.

 

Fotografije
Foto: Klavdija Dominko
Več na spletni strani Župnije Odranci in Škofije Murska Sobota