10. obletnica smrti Chiare Lubich

Chiara Lubich, ustanoviteljica gibanja fokolarov Chiara Lubich, ustanoviteljica gibanja fokolarov

14. marca 2018 bo minilo deset let od smrti Chiare Lubich, ustanoviteljice gibanja fokolarov.

Člani gibanja fokolarov po svetu bodo obletnico obhajali z različnimi dogodki, ki bodo zaznamovani s karizmo edinosti kot gibalom družbene spremembe.

V Seulu v Koreji bo 3. marca potekal simpozij na katoliški univerzitetni kliniki, na katerem pričakujejo osemsto udeležencev. V Gomi v DR Kongo bo 11. marca srečanje na temo Marija – 'da', ki spreminja družbo. V Čikagu v ZDA bo prav tako 11. marca potekal simpozij pod naslovom Chiara Lubich: življenje dialoga za mir. 17. marca je v Firencah organizirana konferenca o pluralnih znanostih. Na Tajskem pa bo 18. marca potekal multienični dan socialnega dela. 24. marec bo v Moldaviji namenjen temi Chiara Lubich in družbene dejavnosti.

V centru Mariapoli v Castel Gandolfu pri Rimu bo 3. marca potekalo posebno srečanje z dva tisoč udeleženci, ki bo namenjeno celotnemu življenju ustanoviteljice fokolarov. Med gosti bo tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Dogodek bo mogoče spremljati preko spletne strani www.focolare.org.

 Za Chiaro Lubich je bila največja privlačnost sedanjega časa »prodreti v najvišjo obliko kontemplacije in ostati pomešani med vse, človek ob človeku«. Sergio Zavoli, ki ga je s Chiaro povezovalo veliko prijateljstvo, jo je opisal »mistikinja edinosti med nebom in zemljo« ter s tem njeno delo opredelil kot preobrat v trinitarični mistiki: »Ko Bogu damo bivališče v globini lastne duše, to postane življenje Boga sredi ljudi preko komunikacije Boga v meni z Bogom v bratu.«

Družbena sprememba, ki iz tega izvira, je od začetka Chiarinega delovanja v njenem rojstnem kraju spodbudila iniciative, ki so pustile velik družbeni odtis. Danes jih najdemo po vsem svetu in so zaznamovane z lastnostmi posamezne dežele in kulture ter predstavljajo pomemben prispevek k reševanju konkretnih težkih situacij, v katerih se nahajajo osebe, skupine in skupnosti.

Maria Voce, sedanja voditeljica gibanja, na vprašanje, kam se morajo usmeriti fokolari deset let po smrti svoje ustanoviteljice, odgovarja, da je vsekakor treba ohranjati edinost z izvirom, kar je Chiara, torej ohranjati zvestobo izvorni karizmi, kakor se je posredovala vsa ta leta. Prav tako izpostavlja pomen vrnitve k življenju prvotnega obdobja, da bi se odkrilo radikalnost in popolnost, ki se od članov gibanja zahtevata tudi danes in sta morda potrebni še bolj kot prej. Poudarja razvoj gibanja, da bi lahko postalo orodje, s katerim je Bog želel na svet prinesti to duhovnost občestva, da bi zgradil edinost človeške družine. Pomembno pa je prav tako poglobiti poznavanje in posredovati karizmo, ki jo je Bog dal Chiari in ki nima samo duhovnih vidikov, ampak tudi doktrinalne, družbene, politične, vidike torej, ki lahko vplivajo na vsa področja.

 

Vir: Radio Vatikan.