13. vseslovensko srečanje kmetov

9.10.2016 ob 12:00 Ponikva Kultura, Škofija Celje, Srečanje

V nedeljo, 9. oktobra 2016, bo potekalo 13. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu, pri zavetniku slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, bl. Antonu Martinu Slomšku.

Leto 2016 je sveto leto usmiljenja, tako je vodilna misel srečanja Dobra dela – zlati ključ do nebes. Gre za tradicionalno zahvalno srečanje, ki se ga vsako leto udeleži prek 1.000 obiskovalcev. Kmetje in vsi, ki jim je kmetijstvo blizu, iz različnih koncev Slovenije, z zahvalo in priprošnjo, izrazijo hvaležnost do plodov, ki jih daje narava.

Ob 12. uri bo ob bogoslužje duhovnikov in predstavnikov evangeličanske cerkve v cerkvi sv. Martina na Ponikvi. Sveto mašo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Ob 14. uri se bo druženje nadaljevalo s slavnostno akademijo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Osrednji gost akademije bo varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano dr. Jože Podgoršek.

Akademija se zaključi z druženjem in pogostitvijo. Na Slomu bo možen ogled hiše, kjer se je leta 1800 rodil Anton Martin Slomšek. V njej je prikazana življenjska pot velikega duhovnika, vzgojitelja in narodnega buditelja od njegovega zgodnjega otroštva prek odločitve za duhovniški poklic in škofovske službe vse do beatifikacije leta 1999.

Z namenom, da se srečanja udeležijo tudi tisti, ki nimajo možnosti prevoza, so območne enote Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije organizirale avtobusne prevoze, ki so objavljeni na spletni strani www.kgzs.si Pri izvedbi srečanja poleg Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije sodeluje občina Šentjur pri Celju, župnija Ponikva in številni prostovoljci.


Dodatne informacije: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Oddelek za odnose z javnostmi in mednarodno sodelovanje, Tatjana Vrbošek, 041 366 504; Marjan Papež, 041 366 525, e-naslov: [email protected]