14. Pustna sobotna iskrica Radia Ognjišče namenjena obnovi porodnišnice na Madagaskarju

6.2.2016 ob 12:00 Ljubljana Radio Ognjišče, Misijon

Priprave na letošnji pustni ples z dobrim namenom se bližajo sklepnemu dejanju. Pripravljamo se na zbiranje sredstev, ki bodo namenjena obnovi predporodnih sob in kuhinje v porodnišnici na Madagaskarju. Veselimo se pustnega plesa, ki bo v soboto, 6. februarja 2016, od 12. ure naprej v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu in pričakujemo odziv dobrih ljudi, ki bodo prisluhnili radijskemu klicu po pomoči. Telefonsko zbiranje bomo začeli ob desetih, ples prihaja ob dvanajstih.

Ko smo pred meseci v akciji "Dobroti dajemo glas", ki nas je v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije popeljala na delovno akcijo na Madagaskar, smo razmišljali tudi o namenu letošnje Pustne sobotne iskrice. Našli smo ga v misijonu na katerem deluje Janez Krmelj, v porodnišnici, ki že osem let pomaga pri rojevanju novega življenja, vrednoti, ki mnogim Malgašem pomeni vse na svetu.

Janez Krmelj je takole predstavil porodnišnico, ki je središče misijona sredi nepreglednih gozdnih prostranstev: "Porodnišnica je velika dobrina za naše ljudi. Zavedajo se, da rešuje življenja, smrtnost novorojenčkov je od začetka dela naše porodnišnice veliko manjša, kot je bila pred leti. Vse naredimo, da rešimo življenje! V porodnišnici imamo od 220 do 250 porodov na leto. V osmih letih smo dosegli lepe rezultate. Nekdaj je veliko mater umrlo pri porodu, zato smo na začetku našega misijona prosili za denar, s katerim bi zgradili porodnišnico. Prek Akamasoe, misijona Petra Opeke, smo lahko zgradili tudi bolnišnico in osebje, ki bi ga v našem delu Madagaskarja sicer zelo težko dobili."

Veseli smo, da se po nekaj letih znova vračamo v Ampitafa, kjer je misijonar Krmelj, z buldožerjem, ki je bil tudi sad Pustne sobotne iskrice, zgradil več kot sto kilometrov cest. "Hvaležen sem za vse darove iz Slovenije. Trudimo se, da vaši darovi dosežejo tukajšnjega malega človeka. Včasih smo do sosednjih občin hodili ure in ure, danes imamo ceste in avto, ki močno skrajša naše poti!"

Na Pustni Sobotni iskrici bosta nastopila Ansambel Skrivnost in Romana Krajnčan. Za dobro voljo bomo skušali skrbeti tudi radijski sodelavci, predvsem pa računamo na dobro voljo maškar, ki ste toplo vabljene na ples, ki se bo v soboto začel ob 12. uri. Pokroviteljica prireditve je Pivovarna Union, ki je naša zvesta spremljevalka dobrodelnega pustnega plesa že veliko let. Roko je podal tudi Mercator, ki bo daroval 2500 krofov.

Staršem sporočamo, da bomo na toplem, pod streho, v družbi prijaznih soplesalcev, vsi z dobrim namenom: pomagati Madagaskarju.

 

Uspehi akcije v preteklosti

Z darovi poslušalcev in obiskovalcev Pustne iskrice so v preteklosti zgradili šoli v Kambodži, z rižem skušali omiliti lakoto v Afriki, kupili buldožer, ki še danes ravna poti na Madagaskarju, čolne, ki vozijo otroke po Amazonki … Potrebe bo pomoči so tudi doma, zato so pred leti s pomočjo pustnih darov in Radia Ognjišče opremili sobo za umirjanje v bolnišnici za otroke na Stari gori pri Gorici, kupili opremo za Therasuit terapijo v osnovni šoli s prilagojenim programom v Mariboru ter pomagali pri nakupu mleka Slovenski Karitas.

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu [email protected] ter na telefonski številki 01 292 75 04.

 

Besedilo je posredoval Alen Salihović.