15. dogodek i3: prof. dr. Vladimir Kos in Miran Skender

11.10.2013 ob 14:30 Ljubljana Fakulteta za poslovne vede, Gospodarstvo, Okrogla miza

V petek, 11. oktobra 2013, sta Fakulteta za poslovne vede in založba Družina v okviru ciklusa predavanj, poimenovanih »i³ (i na tretjo potenco) - inovativnost & interdisciplinarnost & internacionalnost« organizirali okroglo mizo z naslovom Primer sodelovanja med Slovenijo in Japonsko iz prakse. Tokratno okroglo mizo je izjemoma povezoval mag. Mitja Steinbacher. Gosta okrogle mize sta bila prof. dr. Vladimir Kos z Univerze Sophia (Tokio) in Miran Skender iz Društva slovensko-japonskega prijateljstva, sicer nekdanji veleposlanik Republike Slovenije na Japonskem.

Razprava je potekala v sproščenem vzdušju in se je predvsem vrtela okoli tipičnih vrlin in kulturnih značilnosti Japoncev v povezavi z njihovim odnosom do sočloveka in dela. Japonce sta predstavila kot prijazne in marljive ljudi, ki veliko delajo in so zvesti svojim tradicionalnim družinskim vrednotam ter močni pripadnosti podjetju, v katerem so zaposleni. G. Skender je ob tem predstavil nekatere uspešne prakse gospodarskega sodelovanja med slovenskimi in japonskimi podjetji ter poudaril, da se lahko od sodelovanja z japonskimi gospodarstveniki veliko naučimo, predvsem na področju njihovega odnosa do pogajanj, natančnosti in usmerjenosti k razvoju podjetij, v katerih lastniško sodelujejo. Po njegovem mnenju je strah, da bi japonsko podjetje prevzelo slovensko podjetje z namenom izčrpavanja in izkoriščanja, povsem odveč.

Profesor dr. Kos je kot eno osrednjih vrednot, na katerih je zgrajena japonska družba, izpostavil solidarnost, ki se je lepo videla ob nedavni jedrski katastrofi, in ki se nenehno kaže kot spoštovanje avtoritete. Največjo avtoriteto v japonski družbi imajo starejši, in tam, tako oba gosta, mladi menedžerji niso pravilo. Sistem napredovanja poteka počasi in je zelo dolgotrajen. Prav tako imajo navado, da ne kažejo svojih čustev in so vseskozi enako prijazni do vseh v njihovi okolici. Gosta sta izpostavila tudi zanimivo opazko, da so Japonci kot narod nagnjeni k dolgotrajnemu dogovarjanju in k sprejemanju soglasnih odločitev.