17. zaključna prireditev za Slomškovo bralno priznanje na Ponikvi

Foto: SKU Foto: SKU

Kar bomo sejali, to bomo želi

Na Ponikvi je v soboto, 6. maja, potekala že 17. zaključna prireditev za Slomškovo bralno priznanje, na kateri se je srečalo več kot 300 bralcev in bralk, ki radi segajo po knjigah iz Slomškovega bralnega koša.

Sončno dopoldne smo preživeli sredi prelepe gričevnate pokrajine, ki jo je imel tako rad tudi bl. Anton Martin Slomške. Na pohod smo se podali po ogledu predstave »Kekec« v izvedbi dramske skupine OŠ Blaža Kocena na Ponikvi pod mentorstvom ge. Irene Zevnik. Občudovali smo pogumnega Kekca, se smejali Bedancu, ki je tak hrust, pa se ustraši tako majhne sove, in prikimavali modremu Prisanku, da »kjer je volja, tam je pot«. To so pokazali tudi mladi bralci in bralke, ki so prejeli plakete za štiri leta zvestega branja, štirje pa Slomškov relief za kar devet let sodelovanja pri Slomškovem bralnem priznanju. Močno smo jim zaploskali in seveda tudi zapeli, saj je bil z nami pojoči pater Janez Ferlež in skupina navdušenih šentjurskih animatorjev.

In že je sledila pot do Svetega Ožbalta, na katero smo krenili v družbi prijazne botre Pehte, ki je odkrila, da so ljudje prav prijazni, če jim le pustimo, da pridejo blizu. Z njo smo odkrivali zdravilne rastline, se pomerili v ugankah, spretnem metanju češarka, ostrem vidu in seveda poznavanju misli tistega pastirčka, ki ni zrasel v pisateljevi domišljiji, temveč je prav zares pasel ovce po gričih okrog Sloma. Tonček mu je bilo ime in danes se mu priporočamo kot bl. Antonu Martinu Slomšku. Da bi imeli odprto srce, bister um in bi radi brali dobre knjige. Njegovi priprošnji smo se priporočili pri zaključni sveti maši v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, ki jo je daroval domači župnik mag. Alojz Kačičnik. V nagovoru nas je spodbudil, da bi čim več semen padlo na rodovitno zemljo. K temu nas bodo tudi po vrnitvi domov vabile sončnice, ki še skrivajo svoj cvet, a že pridno kukajo iz zemlje, nekateri srečni nagrajenci pa so se razveselili tudi knjižnih nagrad slovenskih katoliških založb, ki so podprle projekt.

»Je v mladih letih setev, bo v zrelih dobra žetev,« je bilo letošnje geslo, ki smo mu sledili skozi vse leto. Slomškovo bralno priznanje v organizaciji SKU, Celjske Mohorjeve družbe in Župnije Ponikva je letos opravilo kar 2544 bralcev in bralk iz 100 župnij. Če bi vsak prebral samo tri knjige, to pomeni kar 7632 prebranih knjig. Dodati moramo še knjige vseh odraslih bralcev, ki bodo na Ponikvo prišli jeseni. Bl. Slomšku se gotovo dobro zdi, ko se ozira iz nebes. In gotovo bi dodal: »Le berite, in kar preberete, dobro preudarite!« Naj bo dobra tudi žetev!