20 let Radia Ognjišče: Dobro delo dobro dene

20.2.2014

Glavna misel druge letošnje akcije "Dobro delo dobro dene", ki jo ob 20-letnici na Radiu Ognjišče pripravljajo vsakega 20. v mesecu, bo opozoriti na pomen dela za skupnost. Z zgodbami, ki jim bo mogoče prisluhniti v četrtkovem programu, bomo odstirali dva pogleda. Poskušali se bomo vživeti v kožo tistih, ki svoje roke, znanje in sposobnosti nesebično ponudijo v pomoč ljudem v stiski in pokazati, kaj tak hiter odziv pomeni za ljudi, ki so se znašli v težki situaciji. Dan bomo sklenili z okroglo mizo na temo: "S povezovanjem lahko spodbudimo razvoj podeželja", ki se je bo udeležil tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan. 

V dopoldnevu boste slišali nekaj zgodb, ki so nastale v Postojni, v tistih najtežjih dneh letošnje ledne ujme. Mnogi ljudje so tiste dni naredili veliko več, kot so bili dolžni, da so pomagali ljudem ujetim v led in mraz ter jim poskušali olajšati življenje. Precej prostovoljnih gasilcev, delavcev elektropodjetij in drugih, pa se še vedno iz dneva v dan trudi, da bi odpravilo škodo po ujmi, in ljudem zagotovilo kolikor toliko normalne razmere za življenje. Njihov trud je neprecenljiv, njihovo ravnanje, ko ljudem v stiski nesebično ponudijo svoje roke in znanje, pa je bogastvo, ki ga moramo znati ceniti in biti zanj hvaležni.

Radijska ekipa v Istri

V februarju je radijska ekipa obiskala Skupnost Vrtnica, ki deluje pod okriljem Zavoda Karitas Samarijan. V skupnosti, v vasi Truške v Istri, poteka socialna rehabilitacija oseb s težavami z odvisnostjo od alkohola. Sodelavci so en dan pomagali pri gradbenih delih, ki se odvijajo v tej skupnosti, in spoznavali, kako velik pomen ima delo in urejen dnevni urnik v odvajanju od odvisnosti.

V sklopu Zavoda Samarijan delujeta tudi Varna hiša in Materinski dom. V četrtek bomo na Radiju Ognjišče poskušali osvetliti pomen delovanja takih ustanov, za vse tiste mamice, ki se znajdejo v stiski in so ogrožene.

Odprimo srce za družine

Tretji del ekipe pa se bo dopoldne mudil v Hipermarket Mercator centru Koper, kjer bo na različne načine pomagal tamkajšnjim kupcem. Dobrodelno gesto Mercatorja, ki bo osmim družinam v stiski poklonil vrednostni bon, bomo dopolnili s hrano, ki jo bodo prispevali bodisi poslušalci, ki se bodo odzvali povabilu, bodisi obiskovalci Mercatorja. Z darovano hrano bomo lahko vsaj osem družin razveselili in jim hkrati pregnali skrbi, kaj dati na krožnik v dneh, ki bodo sledili.

Opoldne se bomo povezali v skupni opoldanski molitvi, ki jo bomo prenašali iz cerkve sv. Ane v Kopru. K njej smo povabili tudi poslušalce.

Okrogla miza - S povezovanjem lahko spodbudimo razvoj podeželja

V četrtek, 20. februarja 2014 ob 19. uri pa v Marezigah pripravljamo okroglo mizo na temo: "S povezovanjem lahko spodbudimo razvoj podeželja". Opozorili bomo na pomen dela za skupnost, povezovanja na podeželju in še posebej na mesto mladih v tem procesu. Govorili bomo tudi o izzivih socialnega podjetništva, kot osnove za razvoj. Na okrogli mizi so sodelovanje potrdili :

  • mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje
  • mag. Heidi Olenik, LAS Istra
  • Dane Podmenik, Zavod Eko-Humanitatis
  • Darja Zadnik, KGZ Nova Gorica
  • mag. Marko Starman, Krajinski park Strunjan
  • Pavla Brec, Istrska Karitas

Na začetku okrogle mize bo vse zbrane z nastopom razveselil tudi Pihalni orkester Marezige, pod vodstvom dirigenta Borisa Babiča.

Od človeka do človeka - Radio Ognjišče se zaveda, da ni treba veliko, da nekoga razveseliš, to zavedanje pa bi rad razširil tudi med druge Slovenke in Slovence. Deliti upanje, nasmeh, topel objem, poslušati nekoga, mu pomagati pri njegovem vsakdanjem opravilu, to je nekaj, zaradi česar smo ljudje.

Ne gre za lov na nagrade, ne gre za drage avtomobile, ne gre za dobitek na loteriji, gre za majhne stvari, ki prav tako, če ne celo bolj, osrečujejo sočloveka.

V letošnjih dvanajstih mesecih bomo tako obiskali različne kraje, morda pridemo tudi k vam, saj dobro delo dobro dene vsem.

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu [email protected] in na telefonski številki 01 292 75 04.

Alen Salihović