21. Pustna Sobotna iskrica za pomoč otrokom v Senegalu, Kongu in na Arktiki

18.2.2023 Ljubljana Dobrodelnost, Misijon

Na pustno soboto, 18. februarja 2023, vas Misijonsko središče Slovenije in Radio Ognjišče znova vabita k sodelovanju v dobrodelni akciji, ki bo sicer letos potekala brez pustnega rajanja. V 21. izvedbi dobrodelne pustne sobote bo srce sodelujočih zazrto k otrokom, med katerimi delujejo slovenske misijonarke v Senegalu, Kongu in na Arktiki, ki prosijo za pomoč pri nakupu hrane.

V programu Radia Ognjišče bo na pustno soboto tekla telefonska dobrodelna akcija (01 292 75 29), ki bo med deveto in petnajsto uro skušala zbrati čim več sredstev. S. Zorica Blagotinšek v Senegalu deluje v skupnosti, ki skrbi za dekleta, ki prihajajo v šolo na misijonu, tam pa so deležna tudi skromnega vsakodnevnega obroka. S. Mojca Karničnik pomaga pri boju s podhranjenostjo otrok v Kongu, s. Dorica Sever pa med Inuiti na Arktiki bdi nad misijonsko hišo, ki daje toplo zavetje in skromni obrok tamkajšnjim otrokom.

S. Dorica Sever že dobri dve desetletji živi in dela med Eskimi oz. Inuiti na Arktiki, na hladnem severu Kanade. Med drugim skrbi tudi za redne obroke otrok, ki obiskujejo misijonsko hišo v krutem podnebju, v krajih, v katerih se živo srebro spusti tudi do minus šestdeset stopinj Celzija. Radi bi pomagali tudi pri obnovi misijonskega zavetja.

S. Zorica Blagotinšek je uršulinka, misijonarka, ki je v Senegalu od novembra 2021. Živi v mednarodni uršulinski skupnosti v Thiesu, tretjem največjem senegalskem mestu. V tamkajšnji župniji, katere del je njena sestrska skupnost, deluje tudi velika šola za dekleta. Skromen šolski obrok mnogim predstavlja edini obrok v dnevu, misijonarkam pa veliko skrb, kako zagotoviti sredstva za nakup hrane.

S. Mojca Karničnik deluje v Kongu. Takole pravi: »V naši župniji imamo veliko skrbi. Največja pa je vedno več podhranjenih otrok. Huda lakota se širi kot epidemija, kar je, seveda, posledica splošne revščine, prave bede v državi. Spomnim se, da sem pred leti pisala, da so razmere pri nas tako slabe, da slabše ne morejo biti. O, pa se je od takrat še močno poslabšalo.«

Pustna Sobotna iskrica 2023 bo torej skušala z dobroto povezati Evropo, Afriko in Arktiko. Organizatorji zaupajo v dobroto poslušalcev, gotovost jim daje tudi uspeh minulih akcij. Lani so za otroke v Mozambiku zbrali več kot 175.000 evrov.

Več na spletni strani: https://radio.ognjisce.si/sl/259/utrip/35892/akcija-na-pustno-soboto-dobrodelna-psi-2023.htm

Informativni program Radia Ognjišče
Štula 23, 1210 Ljubjana Šentvid
Tel.: 01 292 75 04, e-mail: [email protected], spletna stran: http://radio.ognjisce.si.