230-letnica župnije Sv. Križ nad Mariborom

18.9.2016 ob 10:00 Gaj nad Mariborom Nadškof Cvikl, Župnija , Škofija Maribor

Župnijska cerkev na Gaju nad Mariborom je posvečena Sv. Križu. Ker je 14. septembra praznik Povišanja sv. Križa, bomo v nedeljo, 18. septembra, ob 10.00 obhajali zunanjo slovesnot župnijskega praznika. A letos še posebej slovesno, saj obhajamo 230 let samostojnega župnijskega življenja. 1786 je namreč začel tukaj bivati stalni duhovnik, prej so duhovniki prihajali ali iz Kamnice ali iz Zgornje Kungote. Duhovnik je sicer še nekje 100 let imel status vikarja, to pomeni, da je imel pastoralno vlogo samostojnega župnika, gospodarsko pa je še lahko računal na pomoč materne župnije Kamnice. Leta 1891 pa je Sveti Križ tudi gospodarsko in cerkvenopravno postal samostojna župnija. Od leta 2015 je župnija zopet pod soupravo Kamnice.

Ob tem jubileju smo izdali dve zgibanki, eno o zgodovini župnije in kraja, drugo o razlagi fresk. Skupaj s KS Bresternica-Gaj smo v prostorih nekdanje šole pripravili razstavo originalnih fotografij cerkvenega življenja.

Zato smo ob tem jubileju k slavju povabili mariborskega nadškofa Alojzija Cvikla, ki bo župnijo prvič uradno obiskal. Hkrati bo zakrament svete birme podelil šestim devetošolcem. Dodatni razlog veselja in prazničnosti pa je, da je v LJ bogoslovje vstopil mladenič iz te župnije. Vse to želimo praznovati ob župnijskem prazniku.

Jože Povh, župnik