3. Glaserjev festival pod geslom Domovina. Dom. Sreča.

17.4.2024 Maribor Škofija Maribor

V Malečniku bo od 17. do 21. aprila 2024 pod geslom Domovina. Dom. Sreča. potekal 3. Glaserjev festival.

Gre za festival, ki je namenjen vsem generacijam. Letos poteka pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, zvrstilo pa se bo več dogodkov.

Festival se navdihuje ob liku duhovnika, pesnika in pisatelja Marka Glaserja (1806-1889), ki je skoraj pol stoletja deloval v Malečniku.

Osrednji dogodek festivala bo festivalni koncert domovinskih pesmi s komornimi zasedbami Orkestra Slovenske vojske in sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt v počastitev leta generala Rudolfa Maistra v baročni cerkvi Sv. Petra v Malečniku (nujna je rezervacija brezplačnih vstopnic do zasedenosti mest na: [email protected]). 

Slavnostni govornik na koncertu bo brigadir Peter Zakrajšek.

Program

Festival se bo v sredo, 17. 4. 2024 dopoldan, pričel z učno uro o generalu Maistru za osnovnošolce OŠ Malečnik v Pokrajinskem in Nadškofijskem arhivu Maribor, zvečer ob 19.00 uri pa sledi odprtje razstave Amor patriae (Ljubezen do domovine) v organizaciji Pokrajinskega in Nadškofijskega arhiva Maribor. V kulturno-umetniškem delu sodelujejo uporabniki zavoda Polž Maribor.

V četrtek, 18. 4. 2024, se bo s pričetkom ob 19.00 uri v baročni cerkvi Sv. Petra v Malečniku odvil že omenjeni festivalni koncert domovinskih pesmi.

V petek, 19. 4. 2024, se bodo v dopoldanskem času osnovnošolci v OŠ Malečnik srečali s pisateljem Ferijem Lainščkom, ob 17.00 uri pa vsi vabljeni v Glaserjev salon (Malečnik 32) na literarno srečanje s pesnikom Tonetom Kuntnerjem. Na tem srečanju bomo razglasili tudi nagrajence, ki so sodelovali na natečaju mariborskih in okoliških OŠ za najboljšo pesem o domovini Sloveniji.

V sobota, 20. 4. 2024, sledi ekskurzija v mariborsko kadetnico (razstava o generalu Rudolfu Maistru), stolno cerkev in samostan šolskih sester (predhodna prijava na [email protected]).

Festival se bo sklenil v nedeljo, 21. 4. 2024, s spominsko sveto mašo ob 10.00 uri za Marka Glaserja v Marijini romarski cerkvi na Gorci v Malečniku. Pri sveti maši sodelujejo otroci, ob sklepu pa na Glaserjevo grobnico pred cerkvijo položimo venec.

3. Glaserjev festival organizirajo Župnija Malečnik, OŠ Malečnik, Slovenska matica, ter Pokrajinski in Nadškofijski arhiv Maribor.

Kontakt: [email protected], GSM: 030 626 010.