30. božični dnevi Hrvaške katoliške misije v Sloveniji

14.1.2018 ob 16:00 Ljubljana Zamejci in izseljenci, Bogoslužje
Vrhbosanski nadškof metropolit nj. em. kardinal Vinko Puljić - Foto: splet Vrhbosanski nadškof metropolit nj. em. kardinal Vinko Puljić - Foto: splet

V nedeljo, 14. januarja 2018, ob 16.00 bo v cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani slovesna maša ob sklepu božičnih dnevov Hrvaške katoliške misije v Ljubljani in Sloveniji.

Slovesnost bo vodil vrhbosanski nadškof metropolit nj. em. kardinal Vinko Puljić ob somaševanju ljubljanskega nadškofa metropolita in predsednika Slovenske škofovske konference msgr. Stanislava Zoreta OFM. Nastopa: Tamburaški orkester Tamburaškega društva "Gaj" iz Zagreba in Ženski vokalni ansambel pod vodstvom dirigenta g. Krešimira Račića.


Predstavitev delovanja Hrvaške katoliške misije v Sloveniji

Ob popisu prebivalstva iz leta 2002 je takrat v Republiki Sloveniji živilo okrog 35.000 Hrvatov, 54.000 oseb pa je (tudi) hrvaški jezik takrat označilo kot materni jezik. Možnost za udeležbo pri nedeljskih mašah v hrvaškem jeziku imajo verniki v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in občasno tudi v Portorožu. V Ljubljani (pri frančiškanih na Tromostovju) nekaj deset otrok obiskuje verouk v hrvaščini. Ovira za bolj načrtno in obsežno pastoralno delovanje je pomanjkanje lastnih bogoslužnih in družabnih prostorov.

Božični dnevi hrvaških katoličanov v Sloveniji bodo letos potekali že štiriindvajsetič zapored, prireja pa jih Hrvaška katoliška misija Ljubljana, najstarejša hrvaška institucija v Sloveniji. Glavni namen tovrstnih dnevov je obhajanje božičnih praznikov v bogatem in posebnem verskem ter kulturnem izročilu v povezanosti s Cerkvijo na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. Verniki želijo na ta način pokazati tudi vključenost v življenje Cerkve na Slovenskem. V misiji si prizadevajo za vzpostavitev pristnih medčloveških in medsosedskih odnosov na osebni, družbeni in meddržavni ravni.

Dodatne informacije dobite pri voditelju Hrvaške katoliške misije v Sloveniji p. Marku Prpi OFM na Prešernovem trgu 4 v Ljubljani, tel. 01/242–93–22, e-naslov: [email protected].