35. obletnica svetovnega molitvenega srečanja za mir v Assisiju

27.10.2021 Katoliška cerkev Ekumenizem, Mir, Papež Janez Pavel II.
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Še danes so živa dediščina papeža Janeza Pavla II. in v letošnjem letu obhajajo jubilej: svetovna molitvena srečanja za mir v Assisiju.

Prvo srečanje se je zgodilo pred natančno 35 leti, 27. oktobra 1986, spominjajo pri spletnem portalu Vatican News. Takratno obdobje je bilo še povsem v znamenju spora med Vzhodom in Zahodom in svet je še trepetal pred grožnjo jedrskega orožja. Leta 2002 je Janez Pavel II. znova povabil na svetovno molitveno srečanje – takrat, 24. januarja, so bil povod zanj teroristični napadi na newyorška dvojčka 11. septembra 2001.

Pred desetimi leti je papež Benedikt XVI. z molitvenim srečanjem 27. oktobra 2011 nadaljeval prvotno izročilo – in obenem zasnovo srečanja odločno razširil, ko je povabil še predstavnike kulture in znanosti, med njimi tudi ateiste in agnostike, naj skupaj podprejo prizadevanja za mir.

Asiška molitvena srečanja za mir so še danes zgled, kako skupna prizadevanja lahko uspejo, če človek deluje vključujoče in k sodelovanju vabi tudi ljudi različnih prepričanj. Udeleženci teh srečanj so se namreč v Assisiju zbirali, da bi molili, pa ne nujno skupaj, temveč vsak po svoje, vendar z istim namenom. Tovrstna druženja so za sožitje v naši versko izredno pluralni družbi izjemno pomenljiva in zelo pomembne pobude.

 

Vir: spletna stran Družina.si.