39. Stična mladih v duhu iskanja smisla in povezovanja

19.9.2020 Mladina, Stična mladih
Foto: Stična mladih Foto: Stična mladih

Danes se je odvilo 39. vseslovensko srečanje katoliških mladih Stična mladih 2020. V luči trenutnih zdravstvenih razmer so se udeleženci tokrat prvič v zgodovini srečanja zbrali na več krajih po Sloveniji. Skupno se je tako na 27 lokacijah dogodka udeležilo skoraj 1600 mladih, večino aktivnosti pa je bilo možno spremljati tudi preko spleta. 

Dogodek je potekal pod geslom “Vstani”, ki izhaja iz Lukovega evangelija in mlade spodbuja k iskanju smisla. 

Ena izmed lokacij letošnje Stične mladih je bila tudi župnija Stična, kjer je v uvodnem delu vse zbrane pozdravil stiški opat pater Maksimilijan File, ki se je zahvalil vsem udeležencem in organizatorjem Stične mladih po Sloveniji. 

Zatem je mlade v Stični nagovoril predsednik republike Slovenije Borut Pahor, ki je poudaril, kako pomembno je ohranjati vrednote druženja, povezanosti in skupnosti. Izrazil je hvaležnost mladim prostovoljcem, da so tudi v teh okoliščinah našli rešitev za varno druženje in tako nadaljevali tradicijo Stične mladih, ki bo prihodnje leto praznovala okroglo 40. obletnico. 

Mlade je pozdravil tudi podžupan Občine Ivančna Gorica Tomaž Smole. 

Na vseh lokacijah se je odvila sv. maša. Za vse, ki se je niso mogli udeležiti v živo, je na YouTube kanalu Stične mladih potekal direktni prenos iz opatije Stična, kjer je sv. mašo daroval stiški opat pater Maksimilijan File. Ta je mladim v pridigi med drugim dejal: “Ne dopustite, da bi vas drugi, čas, lenoba, greh, obveznosti, telefončki odnesli tja, kjer ni življenja,” in jih spodbudil, naj smisel iščejo v odnosu z Jezusom. 

Koncert Stična benda, ki sicer vsako leto poteka v živo pred cistercijanskim samostanom v Stični, so si udeleženci na vseh lokacijah lahko skupaj ogledali v obliki posnetka. Stična bendu sta se tokrat pridružili še dve slavilni glasbeni skupini – Skupina Svetnik in Mesto na gori. 

Tekom dneva so v izvedbi lokalnih organizatorjev na srečanjih potekale raznolike aktivnosti – igre, ogled posnetih delavnic, kateheza, adoracija in drugo. Lokalni organizatorji so tako lahko program prilagodili svojim zmožnostim in željam tamkajšnjih mladih. Večina posnetih vsebin bo na YouTube kanalu Stične mladih na voljo tudi po dogodku. 

Pri Katoliški mladini, pod okriljem katere poteka Stična mladih, se iskreno zahvaljujejo vsem lokalnim organizatorjem, ki so odigrali nenadomestljivo vlogo pri izvedbi letošnjega srečanja. Prav tako izrekajo iskreno zahvalo podpornikom projekta, delavničarjem, gostom srečanja, udeležencem in vsem, ki so bili del letošnje Stične mladih in prispevali k temu, da je zaživela po celotni Sloveniji. 

Dodatne informacije: 

Jure Čehovin
odgovorni za odnose z javnostmi pri Katoliški mladini [email protected]

Lucija Marinček
odgovorna za odnose z javnostmi pri Stični mladih [email protected]