4. srečanje birmancev mariborske nadškofije

Srečanje birmancev z nadškofom Cviklom leta 2016 Srečanje birmancev z nadškofom Cviklom leta 2016

Nadškofija Maribor četrto leto zapored ob začetku priprave na prejem zakramenta svete birme zbere birmance na skupnem srečanju z nadškofom msgr. Alojzijem Cviklom, DJ. Letošnje celodnevno srečanje in druženje nadškofa z birmanci bo potekalo v soboto, 17. novembra 2018 od 10:00 ure do 15:00 ure v Zavodu Antona Martina Slomška, na Vrbanski cesti 30 v Mariboru. 

Na strani Birmanec.si je nadškof Alojzij Cvikl zapisal sledeče misli: »Birma – dotik Božje ljubezni. Poskušam se vživeti v tvoj svet, draga birmanka in birmanec. Skupaj s teboj se sprašujem: »Zakaj k sv. birmi? Zakaj se nanjo pripravljati? Kaj mi lahko podari za moje življenje«?

Pišem te vrstice, ker se mi zdi, da je birma vse prevečkrat narobe razumljena: kot konec neke poti, kot slovo od neke izkušnje, kot nekaj, kar opravim, da zadovoljim starše,… Birma ni nekaj, je Nekdo. Je Sv. Duh, ki lahko napolni naša srca, je Ljubezen, ki da pečat mojemu življenju, da sem sposoben to ljubezen živeti, je pogum, ki me žene naprej, je moč, da lahko dar vere živim v svetu, ki ima drugačne vrednote in cilje.

Birma mi lahko pomaga, da verujem, upam, in se čutim del skupnosti v katerem najdem zavetje in oporo. Sam sem prehodil pot, ko mi je vera bila v breme, ko je bilo težko moliti in iti k sv. maši. Vztrajal sem na poti iskanja in to se mi je obrestovalo. Danes je vera tista, ki me osrečuje, ki osmišlja mojo pot. Zato, iz ljubezni do vas, želim z vami hoditi to pot, da na njej tudi vi najdete odgovore na dvome in vprašanja, ki jih nosite v sebi in v veri odkrije zaklad, ki bo obogatil vaše življenje in mu dal pravo vsebino.«

Dogajanje skozi dan: 
9.00     zbiranje
10.00   uvodni pozdravi
10. 25  sveta maša
11.30   malica
12.00   delitev v delavnice
12.15   prvi krog delavnic
13.00   zamenjava
13.15   drugi krog delavnic
14.00   zaključek delavnic
14.15   zaključni blagoslov
14.45   zaključek

Osrednja gosta
Osrednja gosta letošnjega srečanja bosta zakonca Andrej in Marija Štremfelj - najbolj poznana kot prva zakonca, ki sta osvojila Everest. V reviji Ognjišče aprila leta 2016 sta bila predstavljena kot osrednja gosta z besedami: »Združila ju je ljubezen do plezanja. Druži ju ljubezen do gora, pa tudi izkušnja izgube, ko ti gore vzamejo drago osebo. V zadnjih letih pa ju druži tudi globoka vera v Odrešenika Jezusa Kristusa, ki je za nas umrl in vstal.«

Ostale pobude ekipe Birmenc.si v birmanskem letu:
→ Natečaj Jaslice za nadškofovo kapelo. Zmagovite jaslice bodo postavljene v prostorih nadškofije, ostale bodo razstavljene v baziliki Matere Usmiljenja v Mariboru.
→ Nedelja Svetega pisma. Vabilo, da se birmancem ob birmi podari Sveto pismo in se jim podeli na nedeljo Svetega pisma, da ga uporabljajo pri verouku v zadnjih mesecih priprave.
→ Križev pot. V okviru domačih župnij, pobratenih župnij ali dekanije.

Seznam delavnic

1. Pričevanje (redovnik in birmanka)
Izvajalec: Maša Antončič in br. Jurij Štravs

2. Pričevanje (zakonski par)
Izvajalec: Jasmina in Marko Presker

3. Filmska delavnica

4. Varnost na internetu – Safe.si
Izvajalec: Ekipa Safe.si

5. Nefiks – Poklic(anost) prihodnosti
Izvajalec: Nives Felić, Nefiks

6. Karitas
Izvajalec: Karitas

7. Gimnazija AMS
Izvajalec: ga. Urška Koren, ga. Bernardka Radej in razred 2.c Škofijske gimnazije AMS

8. Dijaški dom AMS
Izvajalka: ga. Valentina Žižek in dijaki Dijaškega doma A. M. Slomška

9. Center za duhovne poklice – Delavnica o poklicanosti
Izvajalec: Center za duhovne poklice

10. Salezijanski mladinski center MB
Izvajalec: SMC Mb

11. Animatorji v akciji – Združenje animatorjev oratorija MB
Izvajalec: ZAO Maribor

12. Vojaški kurat
Izvajalec: g. Matjaž Muršič Klenar in slovenska vojska

13. Policijski vikar
Izvajalec: g. Igor Jereb in g. Borut Urnaut – policijska postaja Rače

14. Eksorcist
Izvajalec: Marijan Veternik

15. Romanje v Kompostelo

16. Filipini
Izvajalec: p. Marjan KOKALJ, DJ

17. Pevska delavnica
Izvajalec: Martina Ješovnik

18. Skavtske igre
Izvajalec: Skavti stega Maribor 1

19. Skupno slavljenje (Svetnik)
Izvajalec: Svetnik

20. Nadškof msgr. Alojzij Cvikl DJ – pogovor
Izvajalec: ekipa birmanec.si

Dodatne informacije dobite na spletni strani http://www.birmanec.si, na facebook strani http://www.facebook.com/birmanec ali pri kontaktni osebi, ki je g. Marjan Pučko, član pripravljalne ekipe, GSM: 031/349-805, e-pošta: [email protected].

Povezava do pogovora z osrednjima gostoma v reviji Ognjišče - http://revija.ognjisce.si/revija-ognjisce/63-gost-meseca/7302-alpinista-andrej-in-marija-stremfelj-prva-zakonca-na-everestu