4.200 mladih v Stični odkrivalo svojo identiteto

16.9.2023 Stična Mladina

V cistercijanskem samostanu v Stični se je na tradicionalnem srečanju katoliške mladine Stična mladih v soboto, 16. septembra 2023, zbralo več kot 4.200 mladih iz vse Slovenije. Festival, ki se je odvil že 42. leto, je udeležence nagovarjal z geslom “Kdo praviš, da sem?”. Sveto mašo je daroval novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, v pridigi pa je zbrane nagovoril mariborski nadškof metropolit msgr. mag. Alojzij Cvikl DJ. Festivalsko dogajanje sta s svojo glasbo popestrila med drugim Vlado Kreslin in Gal Gjurin, dogodek pa se je zaključil s koncertom Stična benda.

42. Stična mladih je potekala pod geslom “Kdo praviš, da sem?” in tako za rdečo nit dogodka postavila vprašanje identitete. Mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl je v pridigi mlade povabil, da odgovor na vprašanje, kdo so, iščejo v Jezusu. “Če sem ustvarjen po tvoji podobi, če si na križu raztegnil roke samo zame, prosim, povej mi, kdo sem,” je dejal in zbranim zaželel, naj bo celoten dan močan trenutek srečanja z Gospodom in naj jih ta izkušnja spremlja na poti novega šolskega oz. akademskega leta. 

Po sveti maši, ki jo je daroval novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, z glasbo pa sta jo obogatila orkester in pevski zbor, je sledilo pestro festivalsko dogajanje. To je udeležencem ponudilo 29 raznolikih delavnic, športni turnir v nogometu in odbojki, duhovne vsebine ter pričevanja, zvrstilo pa se je tudi več glasbenih nastopov – med drugim Vlada Kreslina, Gala Gjurina in drugih. Dogodek je s slavilnim koncertom sklenil Stična bend s plesalci.

“S festivalom Stična mladih želimo mlade vsako leto čim globlje nagovoriti in jim z osvetlitvijo izbrane tematike prinašamo sporočilo o Kristusu in njegovem evangeliju. Obenem pa si stalno prizadevamo, da festival ostaja v koraku s časom – vsebinsko, oblikovno in izvedbeno – ter tako mlade celostno nagovori na sodoben način. Zadovoljni smo, da se trend udeležbe festivala ponovno premika nazaj na predkoronske številke,” je povedal Matevž Mehle, direktor zavoda Katoliška mladina, pod okriljem katerega poteka največje srečanje katoliških mladih pri nas.

Dogodka so se udeležili tudi podžupan Občine Ivančna Gorica Tomaž Smole, direktorica Javnega zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret in mag. Tina Kosi, v. d. direktorja Urada Republike Slovenije za mladino. Festivalskemu dogajanju v Stični pa so se tokrat pridružili tudi bratje iz Taizéjske skupnosti in mednarodni prostovoljci, ki v teh dneh začenjajo intenzivno pripravo na 46. Evropsko srečanje mladih, katerega gostiteljica bo konec decembra Ljubljana.

Katoliška mladina