43. katehetski simpozij z naslovom Izzvana kateheza

10.2.2013 Slovenija: Celje, Mirenski grad, Kančevci in Sveti Duh pri Škofji Loki Kateheza, Nova evangelizacija
43. katehetski simpozij z naslovom Izzvana kateheza 43. katehetski simpozij z naslovom Izzvana kateheza

Slovenski katehetski urad (SKU) pripravlja katehetski simpozij z naslovom Izzvana kateheza, ki bo od nedelje, 10. do petka, 15. februarja 2013, potekal pri Sv. Jožefu v Celju, od nedelje, 17. do petka, 22. februarja 2013, v Gnidovčevem domu na Mirenskem gradu, v krajši obliki pa od petka 22. do nedelje, 24. februarja 2013, v Domu duhovnosti Kančevci in od ponedeljka, 4. do srede, 6. marca 2013, v Hiši kruha pri Svetem Duhu pri Škofji Loki. Voditelji simpozija bodo: na Mirenskem gradu msgr. Slavko Rebec, v Celju g. Miha Herman, v Kančevcih dr. Franc Zorec, pri Svetem Duhu pa dr. Tadej Stegu.

Katehetski simpozij, ki bo letos potekal 43. leto zapored, je namenjen katehetom, katehistom in katehistinjam, ki so poklicani, da katehetsko poslanstvo krepijo in poglabljajo tudi z rednim usposabljanjem in izobraževanjem. Program simpozija se vsako leto sooča s konkretnimi znamenji časa in odgovarja na sodobne katehetske izzive. Odzivi udeležencev kažejo, da spoznanja in izkušnje, ki jih pridobijo na simpoziju, uspešno prenašajo v prakso oziroma konkretno poučevanje verouka.

Na tokratnem simpoziju se bodo v dopoldanskem delu zvrstila predavanja, katerih tematika se navezuje na izzive krovnega dokumenta slovenskega pastoralnega načrta Pridite in poglejte. Besedilo dokumenta katehetske sodelavce spodbuja k razmisleku o strukturah in modelih, pripomočkih in vsebinah, načinih in jeziku oznanjevanja ter iskanju novih poti katehetskega dela. Predavatelji bodo spodbudili k poglobitvi osebne in občestvene vere ter spregovorili o duhovnem temelju slovenskega pastoralnega načrta, vsebini celovite vere, osebno-skupnostni viziji in praksi krščanstva, pomenu malih občestev in sodobni govorici pri oznanjevanju. Letošnji katehetski simpozij vabi, da bi skupaj razmišljali, kako odgovoriti na izzive, ki jih doživlja kateheza na Slovenskem, in kakšne spodbude dati snovalcem slovenskega katehetskega načrta. Popoldanski del bo namenjen delavnicam, v katerih bodo udeleženci izzive krovnega dokumenta brali z vidika lastnih katehetskih izkušenj in spoznanj.

Predavatelji in naslovi predavanj:

  • nadškof dr. Marjan Turnšek: Pri slovenskem Jakobovem studencu
  • Janez Evangelist Rus: Celovita vera
  • dr. Igor Bahovec: Prispevek k osebno-skupnostni viziji in praksi krščanstva
  • mag. Ivan Likar: Občestvo – ozračje vere
  • mag. Božo Rustja: Mediji so spremenili miselnost ljudi. Kdaj bomo mi svoje oznanjevanje?

Besedilo so pripravili v Slovenskem katehetskem uradu na Poljanski cesti 2 v Ljubljani. Za dodatne informacije lahko pokličete po tel. št. 01/434–72–88 ali pišete po e-pošti na naslov: [email protected].