5. obletnica izvolitve papeža Frančiška

V torek, 13. marca 2018, mineva pet let od izvolitve papeža Frančiška.

Katoliška cerkev v Sloveniji se z veseljem in hvaležnostjo spominja 5. obletnice izvolitve kard. Jorgeja Maria Bergoglia na sedež apostola Petra.

Jorge Mario Bergoglio, član Družbe Jezusove, se je rodil 17. decembra 1936 v Argentini. Leta 1998 je postal nadškof v glavnem mestu Buenos Aires, kardinal pa leta 2001. Dne 13. marca 2013 je bil izvoljen za 266. papeža Katoliške cerkve in si je izbral ime Frančišek. Petrov sedež je tako zasedel prvi jezuit.

Papež Frančišek je do sedaj opravil 22 apostolskih potovanj izven Italije[1], sklical je izredno jubilejno leto usmiljenja, predsedoval dvema škofovskima sinodama (izredna in redna o prenosu vere v družini) ter napisal dve apostolski spodbudi in dve okrožnici: Lumen fidei ter Laudato si’.[2]

Kmalu po izvolitvi je papež Frančišek napovedal reformo rimske kurije, imenoval zbor svetovalcev kardinalov, ki mu pri tem opravilu pomagajo, ter z dvema dokumentoma motu proprio omogočil poenostavljen postopek za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze.


Življenjepis papeža Frančiška


12. februarja 2016 se je kot prvi rimski škof po razkolu iz leta 1054 srečal s patriarhom Kirilom I. na letališču v Havani na Kubi.

Papež Frančišek je na štirih konzistorijih imenoval 60 novih kardinalov iz 43 držav.

1. marca 2018 je v avdienci sprejel slovenske škofe na obisku Ad limina Apostolorum.

 


[1] Prim. http://w2.vatican.va/content/francesco/it.html

[2] http://w2.vatican.va/content/francesco/it/encyclicals.index.html