50 let Papeškega sveta za medverski dialog

19.5.2014 Katoliška Cerkev Ekumenizem
Predsednik sveta kardinal Jean-Louis Tauran Predsednik sveta kardinal Jean-Louis Tauran

 

V ponedeljek, 19. maja, mineva 50 let od ustanovitve Papeškega sveta za medverski dialog. Okroglo obletnico bo vatikanski dikasterij obeležil z javno konferenco, na kateri bodo sodelovali predsednik sveta kardinal Jean-Louis Tauran, tajnik Miguel Ángel Ayuso Guixot in Damian Howard iz londonskega kolidža Heythrop. Ob tej priložnosti bo izšel tudi dokument z naslovom Dialog v resnici in ljubezni. Pastoralne smernice za medverski dialog. Papeški svet ga je pripravljal od leta 2008. Vseboval bo smernice za delovanje na področju medverskega dialoga, pripravljene na podlagi konkretnih izkušenj lokalnih Cerkva, in bo namenjen tako duhovnikom kot laikom.

Vatikanski dikasterij, namenjen odnosom z drugimi verstvi, je bil ustanovljen 19. maja 1964 z apostolskim pismom Progrediente Concilio papeža Pavla VI., in sicer kot Tajništvo za ne-kristjane. Namenjeno je bilo pripadnikom nekrščanskih verskih skupnosti, sledeč pri tem Gospodove besede: »Imam še druge ovce, ki niso iz tega hleva. Tudi tiste moram pripeljati« (Jn 10, 16).

V petdesetih letih je Papeški svet za medverski dialog prehodil dolgo pot ter si prizadeval pomagati Cerkvi, da bi se vedno bolj zavedala tiste razsežnosti svojega poslanstva, ki kliče k srečevanju oseb drugih verstev. Preko »dialoga s svetom« Pavla VI., »dialoga miru« Janeza Pavla II., »dialoga ljubezni v resnici« Benedikta XVI. so prispeli do sedanjega izziva, pred katerega je postavljen medverski dialog, in to je »dialog prijateljstva«, o katerem govori papež Frančišek.

Kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik dikasterija, je za vatikanski časopis L'Osservatore Romano zapisal, da je v teh petdesetih letih »bilo veliko priložnosti za iskren dialog, sodelovanje, iskanje skupnih poti, da bi tako odgovorili na potrebe tega sveta. Veliko je oseb drugih verstev, ki smo jih srečali na tej poti in ki so jo delili z nami.« Papeški svet za medverski dialog se je posvetil služenju lokalnim Cerkvam, predvsem preko sodelovanja s škofovskimi konferencami, ter postopoma zorel v svojem razumevanju pomena in načinov srečevanja z osebami drugih verskih izročil. Čeprav se petdeset let v primerjavi z dvatisočletno zgodovino Cerkve ne zdi dolgo obdobje, pa po kardinalovih besedah ni mogoče natančno določiti števila vseh aktivnosti in dogodkov, dokumentov in publikacij ter seveda oseb, ki so velikodušno in požrtvovalno dale svoj dragocen prispevek k poslanstvu sveta.

Kardinal izpostavlja izjemno vlogo vseh zadnjih papežev na področju medverskega dialoga, od Janeza XXII. do papeža Frančiška. Slednji je v dobrem letu svojega pontifikata že imel številna srečanja s predstavniki drugih verstev ter se s svojimi gestami in besedami velikokrat jasno opredelil glede medverskega dialoga. Kardinal med drugim spomni na Frančiškove besede, izrečene ob plenarnem zasedanju dikasterija: »Katoliška Cerkev se zaveda vrednosti pospeševanja prijateljstva in spoštovanja med ljudmi različnih verskih izročil. Vedno bolj razumemo to pomembnost, bodisi zato, ker je svet na nek način postal manjši, ali ker pojav migracije pospešuje stike med osebami in skupnostmi različnih izročil, kultur in verstev. Ta realnost trka na našo krščansko vest, je izziv za razumevanje vere in izziv za konkretno življenje lokalnih Cerkva, župnij ter številnih vernikov. 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.