Akcija Podarimo knjige poudarja dobrodelnost in čezmejno skrb za veselje do branja

16.5.2023 Ljubljana Dobrodelnost, Zamejci in izseljenci
Foto: Mohorjeva.at Foto: Mohorjeva.at

V Ljubljani sta v torek, 16. maja 2023, avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Elisabeth Ellison-Kramer in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu msgr. mag. Ivan Olip v Mestnem muzeju, ob prisotnosti nadškofa metropolita msgr. Stanislava Zoreta, evropske poslanke Ljudmile Novak, poslanca in člana parlamentarne Skupine prijateljstva z Avstrijo Rastislava Vrečka, predstavnice Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Natalije Toplak Koprivnikar, predstavnice Javne agencije za knjigo Vlaste Vičič ter predsednika Kluba koroških Slovencev v Ljubljani Janeza Stergarja, sedmim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji ter Združenju/Associazione Don Mario Černet (Italija) podarila knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov.

Namen akcije, ki poteka že 22. leto zapored je tudi bralcem iz ranljivih skupin omogočiti lažji dostop do knjig ob tem pa številne, ne oziraje se na starost in spol, spodbuditi k branju. Danes je bilo v obliki bonov podarjenih okrog 2.200 žanrsko različnih knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev. Prejemniki so organizacije, dejavne na socialnem, kulturnem, vzgojno-izobraževalnem in karitativnem področju.

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer je pozdravila, da je med tokratnimi dobitniki tudi Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, ki jo danes zastopa njena nova predsednica Urška Kop, sicer članica Društva Kočevarjev staroselcev iz Občic. Ob tem je veleposlanica poudarila izreden pomen, ki ga ima ohranjanje lastne kulture in jezika še predvsem za ranljive skupine, kot je nemško govoreča skupnost v Sloveniji, za njihov nadaljnji obstoj.

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu msgr. Olip je poudaril v nagovoru mdr. pomen branja za človeško omiko nasploh. Prejemnikom je zaželel, da bi jim bile knjige v veselje, v poduk in za pomoč pri osebni rasti, a tudi v podporo pri oblikovanju jezikovnega znanja.

Tokratni dobitniki so Center šolskih in obšolskih dejavnosti, Dijaški dom Bežigrad Ljubljana, Slovenska karitas, Zavod Antona Martina Slomška/Dijaški dom, Zavod sv. Frančiška Saleškega - Gimnazija Želimlje, Združenje/Associazione Don Mario Černet iz Kanalske doline, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji/Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien ter Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Akcijo sta omogočila Republika Avstrija – Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport na Dunaju, ki je tudi letos zagotovilo potrebna finančna sredstva in Mohorjeva družba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih blizu 60.000 izvodov knjig. Prejemniki knjig so nevladne organizacije, ki delujejo na območju Republike Slovenije, a tudi ustanove slovenske narodne skupnosti zunaj meja Slovenije.

Prireditev sta glasbeno pospremili Zara Kavčič in Tea Logar, gojenki Dijaškega doma Bežigrad v Ljubljani.

Besedilo je posredoval Franz Kelih.

Mohorjeva - Hermagoras
A-9020 Klagenfurt/Celovec, Viktringer Ring 26
Tel.:      +43 (0) 463 56 515
Mobil:  +43 (0) 664 38 68 731
www.mohorjeva.at<http://www.mohorjeva.at/
www.hermagoras.at<http://www.hermagoras.at/