Anglikanski nadškof Welby bo 14. junija 2013 obiskal papeža Frančiška

14.6.2013 Vatikan Ekumenizem, Papež Frančišek
Nadškof Justin Welby - foto - http://www.archbishopofcanterbury.org Nadškof Justin Welby - foto - http://www.archbishopofcanterbury.org

Canterburyjski anglikanski nadškof Justin Welby bo v petek, 14. junija 2013, v Vatikanu obiskal papeža Frančiška. Šlo bo za prvo srečanje med papežem Frančiškom in nadškofom Welbyem, ki sta skoraj ob istem času prevzela svoji službi. Po uradnem srečanju bosta opoldne vodila kratko molitveno bogoslužje.

Nadškof Welby se bo v okviru vatikanskega obiska pomudil še na grobu sv. Petra v vatikanski baziliki ter se ustavil v molitvi na grobu bl. Janeza Pavla II. Sestal se bo tudi s predsednikom Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani kardinalom Kurtom Kochom. Dogodek bo priložnost za ovrednotenje odnosov med Katoliško Cerkvijo in Anglikansko skupnostjo. 

Nadškof Welby kaže posebno zanimanje za pravičnost v svetu in potrebo po etični ureditvi finančnih trgov, da bi se tako izognili pritiskom, ki se izvajajo nad posamezniki. To je tudi tema, ki odmeva v nauku papeža Frančiška. Anglikanski nadškof poudarja pomen sprave in si prizadeva za rešitev konfliktov med kristjani in v družbi. Tudi to spominja na povabilo papeža Frančiška k izgradnji mostov med vsemi narodi, da se ti ne bi dojemali kot tekmeci ali kot grožnja, ampak da bi se sprejemali kot bratje in sestre. Anglikanci in katoličani si morajo skupaj prizadevati za oblikovanje družbe, kjer bo jasno zaznana moralna razsežnost. Znano je, da nadškof Welby tesno sodeluje s katoliškim nadškofom v Westminstru Vincentom Nicholsom, predvsem na področju zaščite zakonske zveze in drugih krščanskih vrednot v družbi. Nadškof Nichols bo nadškofa Welbya spremljal na obisku Vatikana.


Besedilo s spletne strani Radia Vatikan