Baragov dan v občini Trebnje 2012

29.6.2012 Trebnje Praznik, Škofija Novo mesto, Svetnik
Božji služabnik Friderik Irenej Baraga - vir - Muzej krščanstva na Slovenskem Božji služabnik Friderik Irenej Baraga - vir - Muzej krščanstva na Slovenskem

Letošnje praznovanje Baragovega dneva bodo v Občini Trebnje obeležili z več prireditvami. V župnijski cerkvi v Trebnjem bo v petek, 29. junija 2012, ob 19.00 maša, ki jo bo daroval domači župnik Miloš Košir. Gospod Košir je v postopku za Baragovo beatifikacijo, ki sicer poteka v škofiji Marquette v Združenih državah Amerike, zastopnik Škofije Novo mesto.

V Baragovi dvorani v Trebnjem bo v petek, 29. junija 2012, ob 20.00 otvoritev razstave z naslovom Le eno je potrebno – Misijonsko delo Božjega služabnika Friderika Ireneja Barage. Razstavo, ki sta jo pripravila vodja Nadškofijskega arhiva v Ljubljani dr. France M. Dolinar in arhivist mag. Blaž Otrin, bo odprl župan Alojzij Kastelic.

Pred župnijsko cerkvijo v Trebnjem se bo v soboto, 30. junija 2012, ob 8.00 začel pohod po Baragovi poti. V okviru prireditve se bo predstavil občinski pihalni orkester.

Župnija Trebnje v nedeljo, 1. julija 2012, ob peti obletnici smrti rojaka in velikega Slovenca ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja (1920–2007) pripravlja odkritje spomenika. Kip je oblikoval akademski kipar Mirsad Begić, izdelan je v bronu in bo stal v parku na južni strani župnijske cerkve. Slovesno mašo ob 10.00 bo daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Škof bo kip tudi blagoslovil, priložnostni govornik pa bo evropski poslanec Lojze Peterle. Sledil bo kulturni program.

Nagovor novomeškega škofa Andreja Glavana ob blagoslovu in odkritju spomenika nadškofu dr. Alojziju Šuštarju v Trebnjem


Zapis o podpisu odloka o razglasitvi junaških kreposti Božjega služabnika Friderika Ireneja Barage s strani papeža Benedikta XVI. z dne 10. maja 2012.

Zapis o omenjenem papeževem odloku na spletni strani Škofije Marguette.


Dodatne informacije dobite: