Benetke v rdečem. Papež: Povečati pozornost do preganjanih kristjanov

20.11.2018 Benetke, Katoliška Cerkev Kristjanofobija, Papež Frančišek, Diskriminacija

Danes zvečer bodo Veliki kanal in druge znamenitosti Benetk osvetljeni rdeče, da bi javnost spomnili na preganjanja številnih kristjanov v današnjem času. Papež Frančišek izraža upanje, da bo pobuda povečala občutljivost javnega mnenja za problem diskriminacije kristjanov, ki so preganjani zaradi svoje vere.

Pobuda z naslovom Benetke v rdečem, ki jo pripravljata karitativna organizacija Pomoč Cerkvi v stiski in beneški patriarhat, vključuje tudi škofijsko romanje mladih do beneške bazilike Marije zdravja, ki ga bo vodil patriarh Francesco Moraglia. V ospredju bo tudi primer Asie Bibi, ki jo je pakistansko sodišče pred kratkim razglasilo za nedolžno, odločitev pa je v Pakistanu povzročila številne proteste.

Papež Frančišek v pismu, naslovljenem na patriarha Moraglio in podpisanem s strani državnega tajnika kardinala Pietra Parolina, posebej pozdravlja mlade, ki se udeležujejo škofijskega romanja z namenom, da bi »povečali občutljivost javnega mnenja za dramo mnogih kristjanov, preganjanih zaradi njihove vere«. sveti oče izraža upanje, da bi ta »preudarna pobuda spodbudila potrebno pozornost s strani vseh do resnega problema diskriminacije, ki jo kristjani doživljajo na različnih delih sveta. Imamo namreč države, kjer je naložena ena sama vera, v drugih smo priče nasilnih preganjanj ali sistematičnega kulturnega zasmehovanja v odnosu do Jezusovih učencev, v škodo verske svobode, ki je temeljna človekova pravica in jo je treba priznati, saj  odseva najvišje dostojanstvo človeka.«

Papež spodbuja k molitvi, da bi ti »naši bratje in sestre, ki so mučeni zaradi svojih verskih prepričanj, lahko ostali močni v preizkušnji in bi ob sebi čutili molitveno navzočnost in tolažbo celotne katoliške skupnosti ter tako postali seme novega življenja in upanja za Cerkev«. Sveti oče zagotavlja molitveni spomin in podeljuje svoj apostolski blagoslov kot znamenje spodbude, da bi bili vsepovsod ustvarjalci sprave in miru.

Vir: Vatican News