Birma v Lanusu in cerkvi Marije Pomagaj v slovenski hiši ter srečanje v San Martinu

29.11.2022 Lanus, Argentina Zamejci in izseljenci

V torek, 29. novembra 2022, je v Lanusu v Argentini ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik daroval sveto mašo in podelil zakrament svete birme.

Pri birmi v Lanusu in slovenski hiši je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno pripravljeni, lepo sodelovanje laikov in čudovito petje.

V nagovoru je škof Jamnik birmance povabil, da v novih družbenih razmerah, ko se vsaj na zunaj zdi, da se človek ne zmeni za Boga, ostanejo žive priče Kristusa. Povabil jih je, da svojo vero poglabljajo, ostanejo iskalci Božje bližine celo življenje ter da vedno znova povabijo Jezusa v svoja srca. Šepetanju Svetega Duha bodo lahko prisluhnili predvsem v trenutkih molitve, svete maše in obhajanju drugih zakramentov. Povabil jih je, da v sodobni družbi vztrajajo v razumnosti in odgovornosti ter v kritičnem in samostojnem razmisleku s katerim bodo mogli odgovarjati na izzive sodobne družbe etičnega relativizma in “virusa” ugodja in udobja.

Ključnega pomena je, da ohranjajo zavest korenin, iz katerih rastejo, svojo versko, kulturno in jezikovno identiteto. Ob tem pa je ključnega pomena, da ostajajo povezani v občestva, saj je prav to tisto kar posebej mladim daje moč, da se veselijo življenja in da na tem svetu izpolnijo poslanstvo, za katero jih je dobri Bog poklical na ta svet.

Škof Jamnik se je zahvali staršem, botrom, celotnemu občestvu ter duhovnikom msgr. Juretu Rodetu, Franciju Cukjatiju in lazaristu Toniju Burja, ki poleg slovenske skupnosti v Lanusu, skupaj z Jožetom Bokaličem, vodijoveliko cerkveno šolo in prav tako argentinsko župnijo.

Ob sklepu jim je zaželel, naj darovi Svetega Duha razsvetljujejo birmance, starše, botre in vse skupnosti v Argentini, da bi v novih razmerah ostali žive priče Kristusa, priče upanja in veselja, ki v občestvih črpajo moč, da kot kristjani odgovarjajo na izzive sodobnega časa.