Blagoslov obnovljenega Doma sv. Jožefa v Logatcu

10.12.2019 Logatec Škofija Ljubljana, Karitas

V torek, 10. decembra 2019, je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore blagoslovil obnovljeni Dom sv. Jožefa v Logatcu, v katerega je Škofijska karitas Ljubljana v sodelovanju z župnijo Gornji Logatec v okviru svojega programa pomoči naselila ljudi v stanovanjskih stiskah.

Dom v Logatcu je v nadškofiji primer uspešnega sodelovanja med župnijo in Karitas hkrati pa je to prva realizacija tovrstnega programa za ljubljansko nadškofijo.

Sodelavka Škofijske karitas Ljubljana Alenka Petek je v svojem govoru izrazila hvaležnost župniji, da je Karitas dala v najem hišo, ki je bila že desetletje prazna in župniji v finančno breme. Z omejenimi sredstvi in veliko prostovoljnega dela je Škofijska karitas Ljubljana hišo preuredila za nov namen. Ob tej priložnosti so se za veliko in nesebično pomoč zahvalili tudi gospodu Janezu Nagodetu, ki je vodil vsa obnovitvena dela. 

V hiši je obnovljenih in naseljenih pet stanovanj, šesto še čaka na vselitev. Stroške obnove in opreme je pokrila Škofijska karitas Ljubljana ob pomoči donatorjev, stanovalce pa je poiskala in naselila socialna služba Škofijske karitas Ljubljana. Možnost namestitve je tako dobilo devet oseb. 

»Vsi, ki trenutno živijo v hiši, so izgubili svoj dom. Dom, v katerem so živeli več desetletij. Kjer so pustili svoje korenine, svoje spomine, kjer so preživeli tako svoje lepe kot tudi slabe trenutke. Ne vem, če si lahko predstavljamo, kako težko jim je bilo zapustiti del življenja za sabo. Vsi občutki varnosti, pripadnosti, pravičnosti, so se čez noč razblinili. Doma kot prostora varnosti ni bilo več. Vse to je postalo preteklost, oddaljena iluzija, za katero so mislili, da jim ni več dosegljiva in da je ne morejo več imeti. Nikomur ni bilo enostavno zapustiti svojega bivališča in oditi v neznano. Se preseliti v nov kraj, pa čeprav je bila to zanje rešitev. V okolju, kjer so živeli, so zapustili svoje znance, sosede, prijatelje, zapustili svojo socialno mrežo, ljudi, s katerimi so se dnevno srečevali, poklepetali ali pa odšli z njimi na kavico ali klepet. Tu v novem okolju so morali vse to graditi in vzpostaviti na novo.« je o novih stanovalcih doma povedala Alenka Petek.

Zaključila je z željo, da to ne bi bil edini primer dobre prakse, kjer se je pokazalo dobro sodelovanje župnije in Karitas v naši škofiji, saj so potrebe velike, socialna služba Škofijske karitas Ljubljana pa ima še dovolj moči in energije, da nadaljuje s takim delom.