Borut Pahor kot prvi predsednik obiskal uršulinke

6.12.2022 Ljubljana Redovništvo, Civilna družba
Foto: Uradni Twitter račun predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Foto: Uradni Twitter račun predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Poslavljajoči se predsednik republike Borut Pahor je 6. decembra 2022, na povabilo sester uršulink, obiskal Uršulinski zavod za vzgojo, izobraževanje, versko dejavnost in kulturo v Ljubljani.

Njegov obisk je potekal v luči praznovanja dveh pomembnih jubilejev: 320-letnice prihoda uršulink v Ljubljano in 20-letnice Angelinega vrtca, poimenovanega po ustanoviteljici reda uršulink Angeli Merici, ki je kot prvi slovenski vrtec uvedel vzgojo po metodi montessori.

Prvi po Francu Jožefu
Po besedah direktorice zavoda s. Marjete Pije Cevc, ki je nagovorila zbrane, je Borut Pahor prvi predsednik republike, ki je obiskal uršulinke v samostojni Sloveniji, in tudi prvi državnik po cesarju Francu Jožefu, ki je kadar koli obiskal ljubljanske uršulinke.

Najprej z otroki Angelinega vrtca
Predsednik Pahor je obisk v Uršulinskem zavodu začel z otroki, vzgojiteljicami in starši v Angelinem vrtcu, ki ga obiskuje skoraj 90 otrok. Ob tej priložnosti se je vzgojiteljicam in otrokom zahvalil, da so skupaj z njim na Kongresnem trgu mnogokrat ponosno pozdravili tuje državnike, ki so na njegovo povabilo uradno obiskali Slovenijo.

Knjižno darilo: Med pravljice
»Ko so odšli iz te naše lepe domovine, ste ostali v njihovih srcih,« je otrokom polaskal predsednik in jim ob vrtčevskem jubileju v znak hvaležnosti podaril posebno knjižno darilo, zbirko pravljic Ele Peroci Med pravljice, izdano ob 100-letnici pisateljičinega rojstva.

Predsednikovo priznanje Uršulinskemu zavodu
Hkrati je ob tej priložnosti vročil Zahvalo predsednika RS za spodbujanje dobrodelnosti, strpnosti in sodelovanja Uršulinskemu zavodu za vzgojo, izobraževanje in kulturo ob obeh prelomnih obletnicah. Predsednikovo priznanje sta sprejeli direktorica zavoda s. Marjeta Pija Cevc in ravnateljica Angelinega vrtca Tina Opeka.

Srečanje s študentkami
Borut Pahor se je srečal še s študentkami Študentskega doma Uršula, ki deluje v okviru Uršulinskega zavoda, z zaposlenimi v zavodu in s sestrami uršulinkami, ki se jim je zahvalil za povabilo in čast, ki so mu jo izkazale.

Skupna točka: prizadevanje za spravo
V njihovem imenu je predsednika republike pozdravila direktorica Uršulinskega zavoda s. Marjeta Pija Cevc in pri tem poudarila, da so si uršulinke srečanja z njim želele, ker so prepoznale skupno točko z njim, to je prizadevanje za spravo.

Vir: Družina