Božična poslanica murskosoboškega škofa Petra Štumpfa

25.12.2014 Škofija Murska Sobota Božič, Škofija Murska Sobota

 

Bog je poslal svojo večno Besedo ljudem v točno določenem času vladavine rimskega cesarja Avgusta in judovskega oblastnika Heroda Velikega.

Rimski imperij je obvladoval velik del sveta. Zakon oblasti je omogočal mir – ni bilo vojn. Toda to je bil samo državniški mir. V resnici so bili ljudje nemirni. Nad seboj so čutili nestrpnost rimske nadvlade.

Starodavne prerokbe Svetega pisma so napovedovale Odrešenika, ki bo od Božjega prestola prinesel mir, ki bo trajal in ne bo nikoli minil.

Ko je bila noč sredi svojega teka, je v betlehemski votlini Beseda meso postala in se naselila med nami. V Jezusu Kristusu je Bog postal človek in tako vzpostavil zavezo med nebesi in zemljo. Bog se je odločil za stalno prisotnost med ljudmi. Prišel je, da ne bi odšel. Prišel je, da ne bi razočaral. Prišel je, da bi bil vsakdo svoboden -  brez strahu in suženjskih okov hudobije. To je sporočilo prvega božiča.

Kakšno pa je sporočilo letošnjega božiča? V adventu nas je Božja Beseda opozarjala, naj bomo pripravljeni tudi na drugi prihod, ko bo Jezus prišel kot sodnik vsega stvarstva. Ob vesoljni sodbi bomo sojeni po tem, kakšni smo bili do ljudi, ki so potrebovali našo pomoč in naklonjenost. Kdo še o tem razmišlja? Moram izraziti zaskrbljenost zaradi nestrpnosti, ki se v raznih oblikah širi med nami. Delitve, ločitve in obtoževanja so naše vse pogostejše spremljevalke. Malokdo živi v spravi in miru z drugimi.

V jaslicah po naših cerkvah in domovih nam Božje Dete govori: »Krščen ali nekrščen – Slovenec, Madžar, Rom ali Hrvat – z desne ali leve politične opcije – ni važno, kdo ali kaj si: Človek si! Človek, ustvarjen po podobi živega Boga.«

Letošnji božič naj bo tudi čas večje strpnosti med nami. Potrpeti je treba! Vsak ima svoja hrepenenja, želje, pa tudi slabosti in nemoči. Na svetu smo zato, da drug drugemu pomagamo nositi bremena.

V letu 2015 sebi in vam želim, da bi dialog, sožitje, solidarnost in usmiljenje postali naši spremljevalci! Bodimo strpni in Bog miru bo z nami vsemi!

 

+ msgr. dr. Peter Štumpf
murskosoboški škof

 

Poslanica je v Mp3 obliki objavljena tudi na spletni strani: http://www.skofija-sobota.si/slo/