Božična poslanica škofa msgr. dr. Maksimilijana Matjaža

25.12.2021 Celje Božič, Škofija Celje

»Oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo« (Lk 2,12)

Tako so angeli govorili pastirjem na betlehemskih poljanah na prvo božično jutro pred več kot dva tisoč leti. Tudi letos božični prazniki prinašajo oznanilo o veselju. Kljub sencam, ki zaradi stisk in različnih omejitev visijo nad nami. Res je, človek za srečno življenje potrebuje še kaj več kot hrano in pijačo. Potrebujemo bližino, potrebujemo drug drugega, kjer se podpiramo in se spodbujamo. Prav to nam Bog daje in to je eno glavnih sporočil božiča. Bog v Jezusu sestopa iz nedostopnosti nebeških višav. Naselil se med nami, v naših domovih, v moje konkretno življenje. Podaril nam je sposobnost ljubezni. Od takrat naprej velja: »Vse, karkoli ste storili kateremu najmanjših, ste storili meni!«

To je zares fascinantno sporočilo! Človek je sposoben božanskih stvari, ker je sposoben ljubezni. Božansko pa je vedno nekaj lepega, vedno nekaj novega, ker vključuje drugega, ker se daje. Dar ljubezni v resnici nikoli ne mine. Tudi če pade noč, tudi ko se zgodi slovo. Kar je storjeno v ljubezni, ostane.

Spoštovani Celjani in vsi, ki živite na področju celjske škofije. Kot celjski škof vam vsem želim, da bi v letošnjih božičnih praznikih lahko izkusili lepoto in toplino dejanj, ki so storjene v ljubezni. Ko se bo to zgodilo, ste se dotaknili Božjega. Takrat se zazrite v nebo. Tudi nad vami se je utrnila betlehemska zvezda, ki vam šepeta: »Ti si moj ljubljeni sin, moja ljubljena hči, zelo sem te vesel«. Želim vam blagoslovljen božič in srečno leto 2022, v katerega stopamo!

 

Msgr. dr. Maksimilijan Matjaž,
celjski škof