Božični koncert: Andreja Zakonjšek Krt in Primož Krt [prestavljen zaradi bolezni]

1.1.2024 Cerkev sv. Jožefa Celje, Plečnikova ulica 29 Božič, Cerkvena glasba, Kultura
Božični koncert z Andrejo Zakonjšek Krt in Primožem Krtom Božični koncert z Andrejo Zakonjšek Krt in Primožem Krtom

Dom sv. Jožef Celje vabi na tradicionalni božični koncert, tokrat v izvedbi izjemne sopranistke Andreje Zakonjšek Krt in njenega moža, Primoža Krta.

Vabljeni na koncert iz sklopa "Glasba na hribu": "Božični koncert" v ponedeljek, 1. januarja 2024, ob 17.00 v cerkvi sv. Jožefa.

Andreja Zakonjšek Krt - sopran
Primož Krt - vokal in orgle

Vstop prost - prostovoljni prispevki - vabljeni!

Andreja Zakonjšek Krt je po diplomi iz glasbene pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti diplomirala tudi na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Od sezone 1996/1997 je kot solistka redno zaposlena v SNG Maribor, kjer se je predstavila v številnih vodilnih opernih in operetnih vlogah. (Margareta, Konstanza, Mimi, Rosina, Adina, Micaela, Antonia, Princesa vrtoglavka, Liu, Zerlina, Pamina, Nova Mati prednica, Lauretta, Vesela vdova, Adela, Rosalinda, …)   Redno gostuje tudi v SNG Opera in balet Ljubljana. (Donna Elvira in Zerlina v Mozartovi operi Don Giovanni, Metka, Suzana, Norina, Berenice, Micaela, Griletta, Vesela vdova…). V sezoni 2015-2016 je prejela naziv prvakinje SNG Maribor. Je pevka s fleksibilnim glasovnim razponom, bogato zvenečimi registri in prepričljiva interpretka različnih glasbenih zvrsti (od šansona, samospeva pa vse do opere in operete). Dejavna je tudi na koncertnem področju: večkrat je že sodelovala s Slovensko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Celjskim godalnim orkestrom, orkestrom Akord, orkestrom Hiše kulture Celje, pianistko Natašo Valant, Danielo Candillari, Bredo Zakotnik in drugimi. Je gostja številnih odrov in festivalov doma in v tujini, njen koncertni repertoar pa obsega dela od zgodnjega baroka do glasbe 20. stoletja. Leta 2004 je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla njena prva zgoščenka z naslovom Slovenski in francoski samospevi, ki sta jo posneli skupaj s pianistko Natašo Valant. V letu 2022 je izdala zgoščenko »Večerna sanjarjenja« s harfistko Urško Križnik Zupan. Leta 2015 je za svoje vrhunske umetniške dosežke prejela nagrado Sama Smrkolja za slovenske  operne pevce, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG). Leta 2017 je za svoje ustvarjanje prejela občinsko priznanje, srebrni grb Mestne občine Celje. Leta 2022 je prejela nagrado Prešernovega sklada.

Primož Krt je med študijem arhitekture obiskoval in zaključil Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani – smer solopetje pri profesorici in solistki Ireni Baar. Ob osnovnem poklicu (je univerzitetni diplomirani inženir arhitekture) deluje kot organist pri sv. Jožefu v Celju, zborist, korepetitor in solist v zboru prvega slovenskega pevskega društva LIRA, bil je član raznih vokalnih skupin in zborov. 3 leta je bil umetniški vodja Celjskega okteta. Kot solist je nastopil v številnih operetah in muzikalih v poletnem gledališču Studenec in Žalcu, na koncertih orkestra akord, na recitalih in v več sakralnih vokalno- instrumentalnih delih. Do leta 2020 je veliko sodeloval v zboru ljubljanske Opere in baleta kot solo zborist, leta 2019 kot solist mariborske Opere v muzikalu Titanik. Večkrat je navduševal publiko v poletnem gledališču Studenec še posebej z vlogo Čarlijeve tetke,  francoskega kuharja Henrija in Divjega lovca.