Božični koncert MePZ Forte in MePZ Koral v Celju

6.1.2024 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Božič, Cerkvena glasba, Kultura

Božični koncert pevskih zborov Forte in Koral bo v cerkvi sv. Jožefa v Celju v soboto, 6. januarja 2023, ob 19.00.

Mešani pevski zbor Forte je z delovanjem pod tem imenom začel v letu 2011. Nastal je iz skupine pevcev, ki je že delovala v okviru župnije Vojnik. V naslednjih letih se je zboru pridružilo tudi več pevcev iz bližnje okolice Vojnika. Zbor se je, ob petju pri bogoslužjih, začel redno pojavljati na zborovskih revijah. Dobri odzivi so potrjevali kakovost dela in pevce navdajali s še več zagona. Večkrat so se predstavili tudi izven lokalnega prostora na koncertih in prireditvah na Ponikvi, Ptuju, v Rogatcu, Mariboru in Ljubljani. Med drugim so leta 2021 nastopili v okviru Sakralnega abonmaja v uršulinski cerkvi v Ljubljani. Mešani pevski zbor Forte trenutno šteje 25 članov, deluje pa pod vodstvom Lovra Freliha. 

Lovro Frelih (1988) je zborovodja, jazz pianist, organist in pedagog. Po maturi iz jazz klavirja se je izobraževal na področju zborovodstva. Vodil je več pevskih zborov, trenutno pa vodi Komorni pevski zbor Mysterium Kranj, Mešani pevski zbor Forte Vojnik ter Vokalno skupino Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. Deluje tudi kot učitelj jazz klavirja na Glasbeni šoli Celje. Kot pianist spremlja več slovenskih pevk – sodeluje z Ano Dežman, Eldo Viler, Evo Černe, Anjo Strajnar, z ženo Tanjo Pečenko ter s sestro Ljudmilo Frelih.

Mešani pevski zbor Koral Laško je vstopil že v svojo 32. leto delovanja. To vseskozi zajema redno prepevanje pri svetih mašah v cerkvi sv. Martina v Laškem, bodisi ob nedeljah, praznikih, kot tudi ob slovesu bližnjih in poročnih slovesnostih.
Vsako leto se udeležijo območne revije pevskih zborov, pa tudi dekanijskih revij, nazadnje novembra 2023 v brestaniški baziliki. V letu 2023 so obogatili sveto mašo pri Gospe sveti v Celovcu in sodelovali na izpitu iz dirigiranja na Orglarski šoli sv. Jožefa v Celju.  Vsako leto pripravijo tudi samostojni koncert, nazadnje decembra 2023 v podružnični cerkvi sv. Mihaela nad Laškim. V tem mesecu so sodelovali tudi na Miklavževanju v središču domačega mesta in pripravili božičnico. Trenutno v zboru prepeva prb. 24 pevcev, ki se na vajah srečujejo vsako soboto zvečer. V Kulturnem društvu Koral Laško delujejo še Veroučni pevski zbor Lilija in dramski skupini Murus ter Lux Theatrum. Zbor od leta 2018 vodi Neža Ulaga, predsednik pa je Martin Hrastnik. 

Neža Ulaga (1998) je v letih 2013–2017 obiskovala Umetniško gimnazijo Velenje z glavno smerjo orgle v razredu prof. Eme Zapušek. Izobraževanje od takrat nadaljuje na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti Gradec, Avstrija. Leta 2021 je z odliko diplomirala iz koncertne smeri in je trenutno na magistrskem študiju orgel v razredu prof. Ulricha Waltherja. Julija 2023 je z odliko zaključila študij instrumentalno-pevske pedagogike smer orgle in drugi instrument klavir pri prof. Janni Polyzoides. Redno se udeležuje tekmovanj in dosega visoke uvrstitve, nazadnje je aprila 2023 na tekmovanju IMMCC v Mariboru v kategoriji komorne glasbe osvojila zlato priznanje. V decembru 2022 je sodelovala pri projektu, ki je spodbudil nove skladbe za orgle in elektroniko ter v Linzu v Avstriji praizvedla skladbo skladatelja Jorgeja Villoslade. Pogosto obiskuje različne orgelske seminarje pri priznanih orglavcih in orgelskih profesorjih. Tako se je mdr. poleti 2022 izobraževala v Parizu. Je članica koordinacijske skupine Slovenskega orgelskega društva, v okviru katere pomaga promovirati svoj instrument in organizira različne dogodke. V posebno veselje ji je delovanje v komornih zasedbah in koncertiranje tako doma kot tudi v tujini, tako je letos v začetku septembra prvič gostovala v Saarbrücknu v Nemčiji. V domačem Laškem deluje kot organistka v župnijski cerkvi sv. Martina, kjer je več let vodila Veroučni pevski zbor, od leta 2019 pa je zborovodkinja Mešanega pevskega zbora Koral Laško in od leta 2021 tudi Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Laško. Orgle in klavir poučuje na Orglarski šoli sv. Jožefa v Celju ter na Škofijski gimnaziji v Gradcu.