Čas izpraznjenega sedeža ljubljanske nadškofije

4.8.2013 Nadškofija Ljubljana Škofija Ljubljana
Zemljevid Nadškofije Ljubljana Zemljevid Nadškofije Ljubljana

Sveti oče Frančišek je v sredo, 31. julija 2013, sprejel odpoved službi dosedanjega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. dr. Antona Stresa. S tem je nadškofovski sedež v Ljubljani izpraznjen. Za čas izpraznjenega sedeža je papež Frančišek imenoval za apostolskega administratorja novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana.

Župnike prosimo, naj pri vseh mašah v nedeljo, 4. avgusta 2013, preberejo priloženo Pismo vernikom ob slovesu nadškofa metropolita msgr. dr. Antona Stresa.

Molitev in sveta maša

V času izpraznjenega sedeža smo duhovniki in verniki povabljeni, da v osebnih in skupnih molitvah molimo za Cerkev in svetega očeta, da bi kmalu dobili novega nadškofa. K običajnim molitvam dodajmo Očenaš, Zdrava Marija in Slava Očetu »za novega nadškofa«. Naj nam Bog da pastirja, ki bo Gospodu ugajal in dobro skrbel za našo krajevno Cerkev.

V času izpraznjenega sedeža pri svetih mašah v evharistični molitvi namesto »za našega škofa Antona in druge naše škofe« molimo »za apostolskega administratorja Andreja«.

V tem času darujmo svete maše za novega nadškofa v skladu z bogoslužnimi pravili. Primeren je mašni obrazec maše za izvolitev škofa (Rimski misal, str. 769).

V tem času dodajmo prošnjam vernikov še eno ali več spodaj navedenih:

  • Gospod, obdari z modrostjo in močjo Svetega Duha papeža Frančiška, da nam imenuje nadškofa, ki bo Cerkev v ljubljanski nadškofiji vodil po poti evangeljske pravičnosti in miru.
  • Nakloni naši nadškofiji nadškofa, ki bo kot dober voditelj in skrben varuh krščanskega ljudstva vse nas vodil po poti zveličanja.
  • Jezus, večni pastir, ki svoje črede nikoli ne zapustiš, daj ljubljanski nadškofiji pastirja, ki bo z ljubeznijo, svetostjo in modrostjo skrbel za tvoje ljudstvo.

msgr. Andrej Glavan
apostolski administrator