Civilna zaščita Skavte vključila v organizacijo prostovoljcev na v poplavah prizadetih območjih

11.8.2023 Ljubljana Neurja 2023, Skavt, Solidarnost

Civilna zaščita je za pomoč pri organizaciji dela prostovoljcev v poplavah prizadetih območjih v sredo vpoklicala tudi Skavte.

Članice in člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov bodo tako nudili administrativno pomoč občinam in regijam ter pomagali pri koordinaciji prostovoljcev, ki so se prijavili preko aplikacije Poplave 2023. Poleg skavtov so vpoklicali tudi tabornike.

Skavti sicer pri odstranjevanju posledic poplav sodelujejo že od začetka ujme. Od petka do četrtka je tako na terenu pomagalo 587 skavtov iz več kot 30 lokalnih enot, ki so skupaj opravili 3709 prostovoljskih ur. Mnogi skavti so seboj pripeljali tudi svoje prijatelje in družinske člane.

Skavti so med drugim pomagali v Domžalah, Dravogradu, Homcu, Kamniku, Komendi, Medvodah, Mengšu, Mozirju, Nazarjah, na Prevaljah, v Ravnah na Koroškem, Rečici ob Savinji, Škofji Loki, Šmarci in Trzinu.

Večinoma pomagajo pri fizičnem delu, kot je odkopavanje hiš, kleti in mulja, pometanje vode iz objektov, čiščenje, pospravljanje in odnašanje drevja. Ob tem so tudi klepetali z domačini, ki so vsake pomoči in prijazne besede zelo veseli.

Skavti bodo na prizadetih območjih pomagali tudi danes in čez vikend. Pričakujejo, da bo sodelovalo več kot 20 lokalnih enot s svojimi ekipami.

S svojim prispevkom pri iskanju pomoči pri odpravljanju posledic poplav so se posebej izkazale skavtinje Julija Vačovnik za območje Savinjske doline, Nastja Perovnik na Koroškem in Vida Bačar na Goriškem in v osrednji Sloveniji. Skavtinje so prevzele koordinacijo skavtskih ekip na svojem koncu in so bile v prvem tednu ključne za dobro organizirano in učinkovito pomoč skavtov.

Matevž Šauperl,
Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov