Đakovsko-osiješki nadškof podelil plaketo mariborskemu publicist Voju Lukiću

20.11.2015

Đakovsko-osiješki nadškof msgr. dr. Đuro Hranić je ob 200. obletnici rojstva in 110. obletnici smrti škofa Josipa Júraja Strossmayerja podelil plaketo mariborskemu publicist Voju Lukiću. Lukić je prejel priznanje za dosedanje delo pri raziskovanju in širjenju lika škofa Strossmayerja.

Josip Júraj Strossmayer se je rodil 4. februarja 1815 v Osijeku. Filozofijo, teologijo in pravo je študiral v Budimpešti in na Dunaju. Leta 1850 ga je papež potrdil za bosansko-sremskega škofa. V Djakovu je sezidal katedralo in ustanavljal šole. Finančno je podpiral vzgojne, kulturne, znanstvene in cerkvene ustanove. V Zagrebu je ustanovil Jugoslovansko Akademijo znanosti in umetnosti, danes Hrvaško akademijo znanosti in umetnosti. Bil je prvi hrvaški narodno prebujen škof. Zavzemal se je za združitev hrvaških pokrajin in za povezovanje vseh južnih Slovanov. Na prvem vatikanskem koncilu ni podprl dogme o papeževi nezmotljivosti, obenem je zagovarjal večje pravice škofov v odnosu do papeža.

Škof Strossmayer se je kot politik in cerkveni dostojanstvenik zavzemal tudi za narodne pravice Slovencev. Finančno je podprl ustanovitev Slovenske Matice v Ljubljani. Redno je prihajal na počitnice v Rogaško Slatino. Ob njegovi smrti so slovenski časopisi pisali, da je bil poleg Antona Martina Slomška, najbolj popularen škof na Slovenskem v 19. stoletju. Ljubljana se mu je oddolžila z ulico, ki se imenuje po njem. (Vir: Radio Ognjišče)