Dan birmancev mariborske nadškofije

Po lanskoletnem uspešno izpeljanem prvem birmanskem dnevu birmancev mariborske nadškofije se je mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl skupaj s sodelavci odločil, da nadaljuje s tem srečanjem v podobni obliki, kot lansko leto. V začetku priprave na sprejem zakramenta birme se zberejo birmanci na skupnem srečanju z nadškofom Cviklom. Celodnevno srečanje in druženje nadškofa z birmanci bo letos potekalo v soboto, 5. novembra 2016 od 10. ure do 15. ure v Zavodu Antona Martina Slomška, na Vrbanski cesti 30, v Mariboru.

Zakaj sploh srečanje? Nadškof je v pozdravnih besedah na internetni strani lansko leto zapisal, »Da se spoznavamo, se povezujemo, si povemo to, kar nam leži na srcu… Na srečanjih z birmanci imam navado postaviti vprašanje: "Kaj ti je bilo v pripravi na birmo najlepše?" Velika večina reče. "To, da smo bili skupaj!«

Da pa ne bi bili skupaj samo en dan je v podporo celotni pripravi zaživela internetna stran www.birmanec.si  in facebook profil www.fecabook.com /birmanec ter tudi druge pastoralne spodbude: izdelava jaslic za nadškofovo kapelo, izročitev Svetih pisem birmancem na nedeljo Svetega pisma, križev pot v postnem času…

Dogajanje skozi dan se bo začelo z uvodnimi pozdravi, g. nadškofa, direktorja Zavoda AMS in dijakov Škofijske gimnazije AMS in Dijaškega doma AMS. Sledila bo sveta maša, ki jo bo vodil mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Sledil bo odmor za malico in nato ob 12:00 uri bodo udeleženci se razdelili v dve večji skupini. Ena skupina bo ostala v telovadnici, kjer bo pogovor z osrednjim gostom dneva. Druga pa bo v prostorih zavoda imela delavnice. Po eni uri se bosta ti večji skupini zamenjali.

Osrednji gost srečanja je svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser skupaj s svojo ekipo. Pogovor s Timom bo vodil in moderiral novinar Radia Ognjišče g. Jure Sešek. Program skozi dan pa bosta povezovala Darja Gajšek in Matjaž Kosi.

Ves čas srečanja bodo tudi stojnice, na katerih se bodo predstavile različne ponudbe za mlade.

Dodatne informacije na spletni strani http://www.birmanec.si ali na facebook strani http://www.facebook.com/birmanec


Seznam delavnic

1.     Pričevanje: ANIMATORKA, REDOVNIK
2.     Pričevanje zakonski par
3.     Slovenska šola za animatorje
4.     Delavnica o varnosti na internetu – SAFE.si – dr. Benjamin Lesjak
5.     Center za duhovne poklice
6.     Peru, moja domovina – pričevanje Daniel Huaman
7.     Kompostela – 900 km peš? – pričevanje Neja Krajnc Domiter
8.     Filipini – pričevanje p. Marjan Kokalj, DJ
9.     Karitas
10.  Mladi Karitas
11.  Svetovni dan mladih
12.  Zavod Živim!
13.  Skavtska delavnica – ZSKSS
14.  Skavtska delavnica – ZSKSS
15.  Salezijanski mladinski center Maribor
16.  Slavljenje s Svetniki
17.  Skala – mladinska ulična vzgoja
18.  Združenje animatorjev oratorija
19.  Filmska delavnica – Matjaž Feguš
20.  Pogovor z nadškofom msgr. Alojzijem Cviklom


OSREDNJI GOST - TIM GAJSER

Osrednji gost našega druženja je Tim Gajser skupaj s svojo družino in ekipo. Po letošjem letu Tima ni potrebno verjetno posebej predstavljati, ker je znan po podiranju mej v svetu motokrosa – podiranju mej s pridevnikom najmlajši.

O njem in njegovi družini je lansko leto zavarovalnica Triglav v svojem programu Mladi upi zapisala: »Timova celotna družina diha za motokros, saj prav vsi člani najraje preživljajo čas na jeklenem konjičku. Za motokros ga je navdušil prav oče Bogomir, ki pravi, da je Tim že pri dveh letih užival na motorju in si med vožnjo prepeval. Tudi tekmovalni začetki so bili odlični. Na prvi tekmi, ko je bil star le tri leta, je že stal na stopničkah.

Tim je veliki športni navdušenec. V otroštvu je treniral veliko športov, kot so nogomet, smučanje in judo, v katerem je bil celo državni prvak, ko pa je pri 11 letih postal evropski prvak, se je odločil, da se bo z motokrosom ukvarjal na profesionalni ravni. "Vsi mislijo, da je motokros zelo enostaven šport, da samo sedeš na motor in daš gas, ampak dejansko je to čisto drugače. Potrebno je veliko truda in garanja," pravi Tim, ki trenira prav vsak dan.

Tim je lani dosegel odlične rezultate in je zelo ponosen na uspehe iz pretekle sezone: "Osvojil sem skoraj vse, kar se da osvojiti s 125-kubičnim motorjem. Postal sem italijanski prvak, nato evropski prvak in navsezadnje še svetovni prvak. Decembra pa sem dobil še priznanje FIM-e za novinca leta, tako da sem na te dosežke zelo ponosen."

Motokros je izjemno drag šport in kljub temu da Tim dosega vrhunske dosežke na svetovni ravni, si letos njegova družina ni mogla privoščiti priprav. Tim je letos prestopil v MX2 razred, kar je najvišji razred v motokrosu, kjer tekmuje elita moto športnikov. Njegov cilj je postati svetovni prvak tudi v tem razredu, zato bi mu ta finančna pomoč omogočila uresničitev sanj.

Bogomir Gajser, oče in trener: "Že skozi celotno kariero je Tim izjemno motiviran. Njegov lanski uspeh (svetovi prvak), pa ga je še dodatno vzpodbudil. Ne mine dan, ko si ne bi želel trenirati, a je zaradi varnosti njegovega zdravja in razvoja, treninge potrebno prilagajati. Tim vedno išče rešitve in možnosti, da bi stvari naredil še boljše. Kot oče in trener obenem, moram biti izjemno pazljiv, da ga venomer usmerjam na pravo pot."

In Timu je že v prvem letu uspelo postati svetovni prvak v elitni kategoriji motokrosa MX2. Z nami bosta skupaj z očetom Bogomirjem spregovorila o preizkušnjah življenja, ki ju je pripeljala do uspehov, ki jih sedaj uživata. Tudi o duhovnem življenju in odgovarjal na vprašanja birmancev.

Pogovor bo moderiral in vodil novinar radia Ognjišče g. Jure Sešek.


Kontaktna oseba: Marjan Pučko, član pripravljalne ekipe, GSM: 031/349-805, e-pošta: [email protected]