Dan duhovniškega posvečenja – Dies sanctificationis 2016

8.6.2016 Maribor Cerkev v Sloveniji, Duhovniki

V mesecu juniju, ko duhovniki in škofje obhajajo spomin svojega mašniškega posvečenja in v Cerkvi sprejemamo nove duhovnike, obhajamo v ta namen Dan duhovniškega posvečenja – Dies sanctificationis.

Letos bo dan potekal v sredo, 8. junija 2016, v baziliki Matere usmiljenja v Mariboru, ki je tudi svetoletno svetišče. Zbrali se bodo duhovniki in redovniki iz vseh slovenskih župnij in se srečali s prefektom Kongregacije za kler kardinalom Beniaminom Stello.

Spored:
9.00–9.30: zbiranje v baziliki Matere usmiljenja
9.30–10.30: molitev pred Najsvetejšim; priložnost za sv. spoved
10.30–11.30: nagovor g. kardinala na temo Duhovnik in sveto leto
11.45: slovesno somaševanje
13.00: kosilo
14.30: pete litanije in sklep romanja


Beniamino kard. Stella

Kardinal Beniamino Stella, prefekt Kongregacije za kler, se je rodil v kraju Pieve di Soligo (Treviso) v škofiji Vittorio Veneto v Italiji 18. avgusta 1941. V mladih letih je vstopil v škofijsko semenišče v kraju Vittorio Veneto, kjer je dopolnil srednješolsko šolanje z dosegom klasične mature. Leta 1960 je bil poslan na študij v Papeški Rimski Zavod / Pontificio Seminario Romano Maggiore, kjer je nadaljeval šolanje na Papeški lateranski univerzi. Duhovniško posvečenje je prejel 19. marca 1966 po rokah strica, msgr. Constantina Stelle, nadškofa v L'Aquili. Ob sklepu teološkega študija je bil oktobra 1966 povabljen s strani tedanjega predsednika Papeške Cerkvene Akademije / Pontificia Accademia Ecclesiastica msgr. Gina Para na formacijo za delo v diplomatski službi. Tedanji škof Vittoria Veneta msgr. Albino Luciani je v to privolil. Štiri leta je bil gojenec Papeške Cerkvene Akademije, od 1966 do 1970, ko je sklenil šolanje z diplomo iz cerkvenega prava ter doktoratom iz mednarodnega prava s povezavo med versko svobodo in dokumenti Združenih narodov.

Februarja 1970 je bil sprva poslan službovat za tri leta na apostolsko nunciaturo v Santo Domingo, nato za nadaljnja tri leta v Kinšaso (Demokratična republika Kongo), tedanji Zair. Leta 1976 je bil vpoklican na Državno tajništvo do leta 1978, ko je bil poslan na Malto kot odpravnik poslov.

Leta 1983 se je vrnil v Rim in v času štiriletnega službovanja je sodeloval z msgr. Silvestrinijem pri Svetu za Javne zadeve Cerkve, kjer se je posvečal Latinski Ameriki.

21. avgusta 1987, na god sv. Pija X., je papež Janez Pavel II. podelil Beniaminu Stelli naziv naslovnega nadškofa Midile in ga imenoval za apostolskega nuncija v Srednjeafriški republiki, Republiki Kongo in v Čadu. Papež ga je posvetil v škofa 5. septembra. Službovanje v omenjenih afriških državah je trajalo pet let.

15. decembra 1992 je bil preseljen na nunciaturo na Kubo, kjer je ostal šest let. Osrednji dogodek tistega časa je bil obisk Janeza Pavla II. januarja 1998. Leta 1999 je bil poslan na nunciaturo v Kolumbijo, kjer je preživel preko osem let. Maja 2007 je bil povabljen na zasedanje Sveta južnoameriških škofovskih konferenc CELAM (Consejo Episcopal Latinoamericano), ki je potekal v Aparecidi v Braziliji in novembra istega leta je bil poklican v Rim na mesto Predsednika Papeške Cerkvene Akademije – ustanove, ki pripravlja duhovnike na diplomatsko službo Svetega sedeža. To nalogo je opravljal šest let, dokler ga ni papež Frančišek 21. septembra 2013 imenoval za Prefekta Kongregacije za kler.

Papež Frančišek mu je na konzistoriju 22. februarja 2014 podelil kardinalski naziv.