Dan molitve in posta za domovino 2015

16.6.2015 ob 18:30 Cerkev v Sloveniji, Post

Iniciativna skupina za molitev in post za domovino pred praznikom državnosti peto leto zapored pripravlja dan molitve in posta za domovino. Letošnje geslo je SOS za Slovenijo (svoboda, odgovornost, sočutje za Slovenijo). V času med 16. in 24. junijem 2015 bo ponovno potekala devetdnevnica, ko bomo za domovino molili po župnijah, skupnostih in samostanih (vsak dan bo molila najmanj ena ženska in ena moška redovna skupnost).

V času devetdnevnice se bo zvrstilo več dogodkov. Slovesni začetek bo na Slomškovem grobu v mariborski stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v torek, 16. junija 2015, ko bo ob 18.30 sveto mašo za domovino daroval tamkajšnji nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Po maši bo molitev za domovino.

V stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru bo v sredo, 17. junija 2014, ob 19.00 sveta maša, po njej pa molitev za domovino. Ob 20.00 bo v Rotundi blaženega Elija v Kopru okrogla miza z naslovom Korupcija ali skupno dobro.

V ponedeljek, 22. junija 2015, ob 12.00, bo v galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani novinarska konferenca, na kateri bodo sodelovali mladi predstavniki različnih verskih skupnosti iz Slovenije.

Dan molitve in posta za domovino bo potekal od torka, 23. junija 2015, od 18.00, do srede, 24. junija 2015, do 18.00. V tem času bo pri sv. Jožefu v Ljubljani 24-urna molitev, kjer bodo molitveno verigo oblikovale različne skupine. Na podoben način se bodo v molitvi povezali tudi v nekaterih drugih krajih. Molili in razmišljali bomo o pomenu odgovornosti za skupno dobro in boju proti korupciji, h kateremu nas je povabil papež Frančišek. Zavedamo se, da je korupcija prepredena na mnogih ravneh naše družbe in hromi razvoj ter odnose. Spokorni in molitveni dan se bo sklenil v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani, kjer bo novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan daroval tradicionalno mašo za domovino.

Člani iniciativne skupine so za devetdnevnico pripravili gradivo, ki ga lahko uporabite pri sveti maši in drugih bogoslužjih. V knjižici je objavljena molitvena ura za skupno dobro. Na dan molitve in posta za domovino bodo opozarjali plakati. Dodatne informacije in gradiva dobite na spletni strani www.nasadomovina.si.

V času devetdnevnice in zlasti na dan molitve in posta se bomo združili v prizadevanjih za blagoslov v domovini. Organizirane bodo molitve in bdenja, marsikje bodo darovane svete maše za domovino.

Posamezniki, družini in skupine so povabljeni, da se vsak vsaj za 15 minut pridruži skupni prošnji in molitvi v 24-urni neprekinjeni molitveni verigi.

Mladi iz ljubljanskih župnij in okolice se bodo v torek, 23. junija 2015, ob 19.00, udeležili svete maše v cerkvi sv. Jožefa. Po maši bodo po prestolnici ponesli balone v barvah slovenske trobojnice.

 

Iniciativna skupina za molitev in post za domovino