Dekanijski pastoralni dan Dekanije Lendava

5.5.2013 ob 14:00 Lendava Škofija Murska Sobota
Med petjem litanij Matere Božje Med petjem litanij Matere Božje

Dogajanje na 11. dekanijskem pastoralnem dnevu v nedeljo, 5. maja 2013, je potekalo pod geslom Luč si moja. Izpisano je bilo tudi na ovitkih sveč in je vsakega obiskovalca spomnilo na Jezusa, saj so bile dodane besede: »Ti, o Jezus, luč si moja, z vso močjo te rad imam.« 11. dekanijski pastoralni dan dekanije Lendava se je začel z molitvijo v župnijski cerkvi svete Katarine v Lendavi. Predstavniki posameznih župnij so pri velikonočni sveči prižgali posebne sveče, vsi navzoči pa so molili za vero v teh župnijah. Nato so predstavniki ponesli plamen po cerkvi, da so si vsi navzoči prižgali sveče in nato slovesno izpovedali vero. Po zapetih litanijah Matere Božje in blagoslovu z Najsvetejšim je zbrane nagovoril škof dr. Peter Štumpf in jih spodbudil k živi in dejavni veri. Ker je lendavsko župnijo in dekanijo s svojim služenjem in s svojo vero zaznamoval Božji služabnik Danijel Halas, so za sklep prvega dela vsi zbrani zmolili za njegovo beatifikacijo.

Drugi del dekanijskega dneva je potekal v kulturnem domu, kjer je misijonska skupini Pridi pripravila muzikal Svinčnik Zanj. Prikazali so življenje blažene Matere Terezije in številne obiskovalce navdušili z lučjo, ki je gorela v misijonarki ubogih in gori tudi v mladih igralcih, pevcih in glasbenikih.

V sklepnem delu dekanijskega dneva so navzoči podpisali izjavo v podporo postopku za Halasovo beatifikacijo. V veselem druženju in dobrotah, ki so jih pripravile župnije Beltinci, Bogojina, Dobrovnik, Dokležovje, Lendava in Velika Polana se je končalo duhovno bogato srečanje vernikov lendavske dekanije. Dekanijski pastoralni dan je zasnoval in organiziral dekanijski pastoralni svet. Veliko nalog je prevzel lendavski dušni pastir s sodelavci. Svoj delež je dodalo tudi vodstvo lendavskega kulturnega doma, ki je dalo na razpolago tako dragocen prostor.

Po dekanijskem pastoralnem dnevu v vsakem obiskovalcu bolj živo gori luč vere in dobrote, saj se je srečal z Jezusom. Spoznal je še druge luči: blaženo Mater Terezijo, Božjega služabnika Danijela Halasa in druge. Začutil je, da je lepo biti luč, in da je to naša naloga, ki jo moramo v življenju izpolniti v čim večji meri.
 

Besedilo: Lojze Kozar ml.

Foto: Klavdija Dominko in Stanko Skledar

Fotogalerija je dostopna na priloženi povezavi.