Delovni tabor Streha nad glavo

29.7.2018 Bosna in Hercegovina Karitas, Prostovoljstvo, Akcija, Mladina

Od nedelje, 29. julija 2018, do sobote, 4. avgusta 2018, bo v vasi Priječani v Bosni potekal delovni tabor Streha nad glavo. Mojstri in dijaki Škofijske gimnazije Vipava bodo ob pomoči predstavnikov Škofijske karitas Banja Luka pomagali dograditi hišo družini, ki jo je poleg revščine doletela še nesreča. 

Najprej je bilo dogovorjeno, da bodo pomagali pri urejanju doma dvema starejšima moškima, vendar se je pojavila nova, hujša stiska. Oče je namreč ostal sam s petimi majhnimi otroki. Pred dvema mesecema je 33 – letna mama umrla zaradi infarkta, najmlajši otrok ima 6 mesecev, najstarejša hčerka pa 11 let. Oče je bil občasno zaposlen, vendar je sedaj zaradi otrok doma. Hiša je v slabem stanju, socialna služba mu je naročila, da zgradi vsaj še eno sobo, drugače mu bodo vzeli otroke. Škofijska karitas Koper je iz zbranih sredstev v postni akciji Ne pozabimo že nakazala 8.000 Eur za nakup materiala, Škofijska karitas Banja Luka je z gradnjo že začela, tako da bodo v tem tednu prostovoljci postavili prizidek pod streho. 

Škofijska karitas Koper je še iz časov vojne v Bosni pobratena s Škofijsko karitas Banja Luka. Vsakoletna vseslovenska postna akcija Ne pozabimo je namenjena pomoči najbolj ogroženim družinam v jugovzhodni Evropi, za Škofijsko karitas Koper so to družine, ki jih predlaga Banjaluška karitas. Z zbranimi sredstvi se vsako leto nabavi potrebni material, s katerim dijaki Škofijske gimnazije Vipava in mojstri – prostovoljci pomagajo določeni družini. Od leta 2001 je 28 družin na tak način dobilo skromno streho nad glavo. Poleg tega je v program Posvojitev na razdaljo vključenih 55 Banjaluških otrok, kar pomeni, da družine, skupine ali posamezniki darujejo za otroka po 25 Eur mesečno. 

Hvaležnost družin je velika, vendar cilj delovnega tabora mladih ni le pomoč, temveč tudi izkušnja stisk in problemov ljudi iz drugega kulturnega prostora. Delovni tabor Streha nad glavo je letos osemnajsti, v vseh letih se ga je udeležilo več kot 200 prostovoljcev. 

Vodja tabora in kontaktna oseba je kaplan Škofijske gimnazije Vipava mag. Primož Erjavec, GSM: 031 800 160.

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Šk Kp, gsm 041 429 713, e-pošta: [email protected]