Dobrodelna akcija Ne pozabimo za pomoč v JV Evropi

19.2.2015 Karitas, Post, Solidarnost

Slovenska karitas v začetku postnega časa začenja z vsakoletno dobrodelno akcijo Ne pozabimo. Zbrana sredstva so namenjena za pomoč najrevnejšim družinam in otrokom na območjih JV Evrope (Makedonija, Srbija, BiH in Albanija), kjer se je revščina zaradi lanskoletnih poplav še povečala. V lanskem letu smo zbrali 114.499,18 EUR, s pomočjo katerih Škofijske karitas realizirajo sledeče programe pomoči:

Škofijski karitas Koper in Ljubljana organizirata tabore za mlade v BiH in poskrbita za gradbeni material za gradnjo hiš. Lani je 39 prostovoljcev iz škofijskih gimnazij v Ljubljani in Vipavi pomagalo zgraditi skromno bivališče za dve družini v Novi Topoli in Kakanju. Obnovljenih je bilo tudi nekaj posameznih hiš. Škofijska karitas Ljubljana podpira tudi potujočo ljudsko kuhinjo v Sarajevu, kjer dnevno razdelijo topel obrok in kruh do 350 ljudem v stiski.

Nadškofijska karitas Maribor s paketi hrane in življenjskimi potrebščinami letno pomaga preko tisoč srbskim in slovenskim socialno ogroženim družinam v Zrenjaninu, Nišu ter Aleksincu, kjer podpira tudi program nege na domu in javne pralnice.

Škofijska karitas Celje podpira delovanje ljudske kuhinje v Skopju in Velesu v Makedoniji, kjer so lani razdelili 182.500 obrokov ljudem v stiski, revnim družinam pa pomagajo tudi s potrebščinami za dom in šolanje otrok. Letos želijo podpreti tudi delovanje ambulante za nujno pomoč revnim in brezdomcem.

Škofijska karitas Novo mesto z nakupi hrane in kurjave podpira oskrbo 48 zapuščenih otrok in mladih, ki bivajo v domu pri sestrah v Elbasanu v Albaniji, kjer deluje tudi s. Slavka Cekuta, ki je dejala: »Vsak otrok ima svojo zgodbo, ki ni zavidanja vredna, a je klic po ljubezni in sprejetosti. Vsak dan se trudimo, da jim damo vsaj malo občutka, da je to njihov dom, njihov trenutek, da smejo biti srečni«. V kraju Gramshu pa podpiramo delo s. Vide Gerkman z nakupom invalidskih vozičkov, sanitetnega materiala in zdravil za nego bolnih in ostarelih na domu ter delovanje ambulante, kjer so lani oskrbeli 2.800 ljudi.

Kot že nekaj let, vas tudi tokrat vabimo, da NE POZABIMO na ljudi v stiski v bližnjih državah. Tudi letos bomo s paketi hrane, oblekami, šolskimi potrebščinami ter sanitetnim, gradbenim in drugim materialom ter s podporo različnim socialnim programom pomagali v Srbiji, BiH, Makedoniji in Albaniji.

Darovalci svoj dar lahko nakažejo na:
Slovenska karitas
Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: 02140-0015556761
Sklic: 00 2518
Namen: Pomoč JV Evropa
Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas

Kontaktna oseba: [email protected], 01/ 300 59 68, 031 344 481