Dominique Le Tourneau: Vse o svetem Jožefu

Jožef je ponižno sprejel svojo vlogo v odrešenjski zgodbi. Njegova svetost je v zgodovini učlovečenja brez primere. V njem danes družinski očetje najdejo poosebljenje očetovske čuječnosti in skrbnosti; zakonci popoln zgled zakonske ljubezni, sloge in zvestobe; deviški v njem vidijo vzor in zaščitnika devištva, obteženi potomca kraljevskega rodu, ki je vse življenje živel od dela svojih rok.

Zvesta svojemu naslovu knjiga prikaže Jožefa v poglobljenih teoloških razpravah in ljudskih češčenjih, v stoletnem odmevu modrecev in odsevu današnje vsakdanjosti, v blišču največjih svetovnih bazilik in v oltarjih manj znanih slovenskih cerkva.

Knjiga je jedrnat in zgoščen povzetek najpomembnejših teoloških pogledov, ki so skozi stoletja utemeljili lik Jezusovega krušnega očeta oziroma njegovega zemeljskega skrbnika. Tako se z Jožefom in njegovo večplastnostjo seznanimo v besedilih Stare in Nove zaveze ter v apokrifnih spisih. Ne enem mestu so zbrani podatki o razvoju češčenja svetega Jožefa v obdobjih različnih papežev vse od rimskih časov do papeža Frančiška. Jožefova svetost je predstavljena v luči teoloških razlag in zgledov, iz katerih še danes črpajo najrazličnejši stanovi. Prikazanja in čudeži svetega Jožefa pojasnjujejo veliko priljubljenost svetega očaka in raznolikost priprošenj, s katerimi se mu ljudje priporočajo. Temu sledi tudi pregled molitev in pobožnosti k temu izjemnemu svetniku. S posebnim poudarkom na našem prostoru je izvirnik obogatila in priredila prevajalka Vesna Velkovrh Bukilica. Dragocen dodatek za slovenskega bralca je tudi predgovor umetnostnega zgodovinarja dr. Ferdinanda Šerbelja.

Informacije in naročila: Celjska Mohorjeva družba, 03 490 14 20, www.mohorjeva.org 


Pripete datoteke:

Tourneau Dominique Le - Vse o svetem Jozefu - 2021 PL.pdf