Srečanje papeža Frančiška s škofi

27.7.2016 Krakov

Sinoči je v vavelski katedrali potekalo zasebno srečanje papeža Frančiška s poljskimi škofi. Srečanje je bilo zelo preprosto in domače. Papež je odgovoril na številna vprašanja, ki so mu jih zastavili škofje. Še preden pa so začeli s pogovorom je sveti oče prosil škofe, da skupaj molijo za pred nekaj tedni umrlega msgr. Zygmunta Zymowskega, predsednika Papeškega sveta za zdravstvene delavce. Škofi so molili tudi za zelo bolnega kardinala Macharskega. Papež je dejal, da ga bo skušal obiskati v bolnišnici.

Biti blizu ljudem, biti blizu duhovnikom
Vprašanja škofov so se dotaknila različnih tem. Prvo je bilo o sekularizaciji, ateizmu, o življenju na Poljskem, saj številni ljudje živijo, kot da Bog ne bi ostajal. Kakšno je torej zdravilo za takšno stanje? Papež je odgovoril, da predvsem v tem, da ste blizu ljudem. Težnja je namreč, da se ljudem iz njihovega življenja odvzame Kristus, zato je zelo pomembno biti blizu ljudem. Papež Frančišek je pastirjem Cerkve na Poljskem položil na srce, da morajo biti blizu duhovnikom. Ko je spregovoril o mladih, je dejal, da je zelo pomembna povezava mladih s starimi starši, saj so oni in predvsem oni, ki posredujejo vero. Eno od vprašanj je bilo, kako udejanjati usmiljenje. Papež Frančišek je spregovoril tudi o problemu malikovanja denarja. Dandanes lahko vse kupimo, vse prodamo, vse je danes bežno. Ljudem se lahko približamo z usmiljenjem le, če v nas ni tega malikovanja.

Župnija, begunci
Eno od vprašanj je bilo glede župnij. Eden od škofov je vprašal papeža, če je župnija danes še veljavna oblika. Papež je dejal, da je župnija nenadomestljiva. Cerkvena gibanja so zelo pomembna za življenje Cerkve, imajo svojo vrednost, a vedno znotraj župnije. Župnija ostane dom Božjega ljudstva. Zadnje vprašanje pa je bilo glede beguncev. Papež je odgovoril, da ni obrazca, kako se obnašati do beguncev. To je odvisno od države, od njenih možnosti, od njene kulture. Toda pomembno je, da smo kot kristjani odprti, gostoljubni, kolikor je mogoče, do oseb, ki živijo v določeni državi.

Vir: Radio Vatikan