Ekumensko in medversko srečanje v Nairobiju. Papež: Bog je Bog miru

26.11.2015 Nairobi, Kenija Papež Frančišek, Afrika , Mir

»Kadar pridem obiskat katoličane neke krajevne Cerkve, je zame vedno pomembno, da imam priložnost srečati voditelje drugih krščanskih skupnosti in drugih verskih tradicij.« S temi besedami je papež Frančišek pozdravil zbrane na ekumenskem in medverskem srečanju na apostolski nunciaturi v Nairobiju v Keniji. Papeževo upanje je bilo, da bi skupaj preživet čas lahko bil »znamenje spoštovanja Cerkve v odnosu do pripadnikov vseh  verstev« in da bi »okrepil vezi prijateljstva«.

Ekumenski in medverski dialog ni nekaj izbirnega

V nadaljevanju je sveti oče spregovoril o pomenu ekumenskega in medverskega dialoga. Le-ta nas postavlja pred izzive in nam zastavlja vprašanja. Ni »razkošje«, ni »nekaj dodatnega« ali izbirnega. Dialog je bistven, je »nekaj, kar naš svet, ranjen zaradi konfliktov in razdeljenosti, vse bolj potrebuje«. Religiozna verovanja in način, kako jih udejanjamo, vplivajo na to, kar smo in kako razumevamo svet okoli nas. Za nas so »izvir razsvetljevanja, modrosti in solidarnosti«. Ko skrbimo za duhovno rast naših skupnosti, razum in srce oblikujemo za resnico ter za vrednote, ki jih učijo naša verstva in verske tradicije, postanemo »blagoslov za skupnosti, v katerih prebivajo naši ljudje«. V demokratični in pluralistični družbi sodelovanje med verskimi voditelji in njihovimi skupnostmi tako pomembno služi skupnemu dobremu.

Spoštovanje dostojanstva in pravic

V tej luči z vedno večjo jasnostjo zaznavamo nujnost medverskega razumevanja, prijateljstva in sodelovanja pri obrambi dostojanstva, ki ga je Bog podelil posameznikom in narodom, ter njihovi pravici do življenja v svobodi in sreči. Papež Frančišek je nadaljeval, da s spodbujanjem spoštovanja tega dostojanstva in pravic verstva igrajo temeljno vlogo v oblikovanju vesti. Pa tudi v posredovanju globokih duhovnih vrednot naših tradicij mladim ter pripravljanju dobrih državljanov, zmožnih v javni družbi širiti poštenost, integriteto in tak pogled na svet, ki daje večjo vrednost človeški osebi kot pa oblasti in materialnemu zaslužku.

Bog je Bog miru

»Tu mislim na pomen našega skupnega prepričanja, da je Bog, kateremu si prizadevamo služiti, Bog miru. Njegovo sveto Ime ne sme biti nikoli izrabljeno za upravičevanje sovraštva in nasilja.« Papež Frančišek je spomnil na barbarske napade v Westgate Mall, univerzo v Garissi in v Manderi. Prepogosto mladi v imenu verstva postanejo ekstremisti in sejejo nesoglasje ter strah in tako parajo tkivo naše družbe. »Kako pomembno je, da bi bili prepoznani kot preroki miru, ustvarjalci miru, ki druge vabijo, da bi živeli v miru, harmoniji in medsebojnem spoštovanju! Da bi se Vsemogočni lahko dotaknil src tistih, ki izvršujejo to nasilje, in podelil svoj mir našim družinam in našim skupnostim.«

Molimo za mir!

Ko mineva petdeset let od konca drugega vatikanskega koncila, je papež Frančišek zatrdil, da želi ponovno potrditi prizadevanje za ekumenski in medverski dialog, in sicer v službi razumevanja in prijateljstva. To prizadevanje se rojeva iz prepričanja o vesoljnosti Božje ljubezni in zveličanja, ki ga nudi vsem. Svet upravičeno pričakuje, da bi si verniki skupaj z osebami dobre volje prizadevali za soočanje z mnogimi problemi, ki bremenijo človeško družino. »Ko gledamo v prihodnost, molimo, da bi se vsi moški in ženske imeli za brate in sestre in bi bili mirno složni v in preko svojih različnosti. Molimo za mir!«

Vir: Radio Vatikan.