Ekumensko srečanje v Ljubljani

29.7.2016

Danes, v petek, 29. julija, so se na ekumenskem pogovoru srečali predstavniki ruske in srbske pravoslavne Cerkve ter katoliške Cerkve v Sloveniji. Pogovora so se udeležili metropolit Hilarion Alfejev, protodiakon Vladimir Nazarkin, ierodiakon Nikolaj Ono in Aleksander Eršov iz Rusije, metropolit Porfirje Perić in irej Aleksander Obradović iz Srbije, na ljubljanski nadškofiji jih je gostil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ob njem pa so bili tudi člani ekumenskega sveta Bogdan Dolenc, Anton Štrukelj, Vinko Škafar, Milan Matjaž in celjski škof Stanislav Lipovšek.
Najprej so se srečali z apostolskim nuncijem v Sloveniji nj. eksc. msgr. dr. Juliuszom Januszom,  sledil je ogledl stolnice in spoznali so njeno zgodovino, nato pa je bil pogovor na nadškofiji, kjer je nadškof Zore ruskemu patriarhu podaril prstana škofa Vovka, mu spregovoril o njegovem življenju. Dejal je, da je tradicionalna slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem dobra priložnost tudi za ekumensko srečanje.
Po koncu medkrščanskega pogovora bodo objavili skupno izjavo.
Zvečer bo v cerkvi Device Marije Vnebovzete v Kranjski Gori katoliška maša s pravoslavno molitvijo. Slovesnosti ob obletnici kapelice se namreč tradicionalno udeležuje tudi delegacija ruske pravoslavne cerkve. Letos ta delegacija šteje 21 članov, vodi pa jo metropolit Hilarion.