Genfest 2012: Gradimo mostove

31.8.2012 Budimpešta, Madžarska Ekumenizem, Mladina

Let’s bridge – Gradimo mostove je naslov Genfesta, festivala mladih z vsega sveta, ki bo od petka, 31. avgusta do nedelje, 2. septembra 2012, potekal v Budimpešti na Madžarskem. Pobudniki dogodka so mladi iz Gibanja fokolarov, pri tem pa sledijo karizmi edinosti »danes uresničevati načrt vesoljnega bratstva, ki ga je Jezus sam prinesel na zemljo in za katerega je prosil Očeta: 'Da bi bili vsi eno'«.

Tako kot preteklih devet Genfestov, bo tudi letos dana priložnost za to, da se bodo mladi različnih narodnosti, verstev in kultur predstavili, si izmenjali in primerjali ideje, projekte in pobude, s katerimi gradijo mostove tam, kjer živijo. Predstavili se bodo z delitvijo izkušenj, glasbo in plesom. Program bo potekal v športni dvorani v Budimpešti in na mostovih nad reko Donavo.

Organizatorji pričakujejo, da se bo letošnjega Genfesta udeležilo 12.500 mladih iz približno 100 držav, že več mesecev pa ga pripravlja okrog 3.000 prostovoljcev.

 

Vsebina in program Genfesta

Genfest je mednarodni dogodek, na katerem se bo zbralo preko 12.000 mladih iz številnih držav sveta. Koreografije, pesmi in pričevanja bodo prikazala kako graditi bratstvo v vsakdanjem življenju. Mladi bodo prisluhnili tudi besedam predsednice gibanja Marie Voce, ki se na svojih mednarodnih potovanjih vedno sreča tudi z mladimi. Eden od osrednjih trenutkov Genfesta bo predstavitev projekta za zedinjen svet.

Program se bo začel že pred uradnim odprtjem, ki bo sicer v petek zvečer. Mednarodna glasbena skupina Gen Rosso bo v četrtek zvečer, 30. avgusta 2012, pripravila muzikal z naslovom Streetlight. Uradni začetek bo v športni areni v Budimpešti v petek zvečer, kjer bodo mladi iz petih celin pripravili koncert. V soboto dopoldne bodo na programu pričevanja, koreografije in pesmi, ki bodo spregovorile o zavzemanju za vesoljno bratstvo. Popoldne se bodo mladi spet zbrali v športni areni. Najprej bodo prisluhnili predsednici Gibanja fokolarov Mariji Voce, nato pa bodo javnosti predstavili projekt Zedinjen svet. Sledili bodo pozdravi cerkvenih in političnih predstavnikov. Za tem se bodo mladi peš odpravili na Trg herojev, kjer se bodo razdelili v skupine in nadaljevali pohod do trga sv. Štefana ter mostu verig. S tem dejanjem bodo simbolno izrazili svojo željo po gradnji mostov med posamezniki in narodi.

V nedeljo bo slovesna sveta maša in bogoslužja drugih verskih skupnosti. Ob 12.00 se bodo vsi skupaj zbrali na trgu sv. Štefana, kjer bo sklep in povabilo k sodelovanju na Tednu za zedinjen svet 2013.

Prvi Genfest je potekal leta 1973 v Loppianu blizu Firenc, zadnji pa leta 2000 v Rimu. Letošjne tovrstno srečanje bo prvo po smrti ustanoviteljice gibanja fokolarov Chiare Lubich. Na prvem Genfestu je mladim zbranim v Loppianu zaupala svoje sanje: »Vedno sem močno zaupala v mlade, saj so prihodnost sveta! Ustvarjeni so za velike ideale in znajo jim korenito slediti. Najbolj jih privlači odkritje evangelija, ki postaja življenje in uresniči to, kar obljublja. Privlači jih ideal zedinjenega sveta


Besedilo je v imenu Mladih za zedinjen svet iz Gibanja fokolarov pripravila Meta Zoran. Za prijavo in dodatne informacije lahko pišete na e-naslov: [email protected] ali na spletni strani: www.genfest.org. Prijave sprejemajo do konca julija 2012.