Gibanje fokolarov z izjavo za večje zavzemanje na področju ekumenizma

Vodstvo Gibanja fokolarav je v teh dneh objavilo izjavo o zavzemanju gibanja na področju ekumenizma in sicer po zgodovinskem srečanju med katoliško Cerkvijo in Svetovno luteransko zvezo v Lundu na Švedskem. Potem ko so nekaj dni preživeli v ekumenskem mestecu Ottmaring blizu Augsburga, so predsednica, sopredsednik in ostali člani Sveta Dela začutili potrebo, da bi se gibanje še bolj zavezalo za ekumenizem ljudstva. Svojo odločitev so posredovati tudi papežu Frančišku in Svetovni luteranski zvezi. 

Od 19. do 26. februarja je bil Vrhovni svet Gibanja fokolarov v ekumenskem centru v Ottmaringu na svojem običajnem letnem odmiku. Preživljal je dneve občestva, molitve in dela, posebej pa je poglabljal enega od posebnih namenov in sicer edinost kristjanov.

Odkar je Chiara Lubich leta 1961 prav tam v Nemčiji odprla Gibanje za ekumenski dialog, le-to spodbuja "dialog življenja", v katerem plodno sodeluje več kot tristo Cerkva in cerkvenih skupnosti.

Skoraj petdeset let si v omenjenem "mestecu" Gibanje fokolarov skupaj z evangeličanskim "Združenjem skupnega življenja" prizadeva pričevati o globokem občestvu, ki zedinja onkraj še vedno obstoječih ločitev med Cerkvami kristjane v edinem Kristusovem telesu.

Blizu Augsburga je tako mogoče občutiti ekumenski duh tega mesta, v katerem sta leta 1999 Svetovna luteranska zveza in Rimsko-katoliška Cerkev podpisali skupno izjavo o nauku opravičenja in s tem naredili pomemben korak za premagovanje še vedno odprtih teoloških razlik.

Letos, ko obhajamo 500. obletnico Lutrove reforme, je bilo posebej pomenljivo srečanje preteklega 31. oktobra v Lundu na Švedskem med Rimsko-katoliško Cerkvijo in Svetovno luteransko zvezo. Skupna izjava obeh cerkva pa dokazuje medsebojno zaupanje. V njej so povabili svoje skupnosti, "naj dodatno rastejo v občestvu, ki ima korenine v krstu" in "naj skupaj pričujejo evangelij Jezusa Kristusa", da bodo tako zvesti poslanci "neizmerne Božje ljubezni za vse človeštvo".

Kot svetovno gibanje, v katerem so kristjani številnih Cerkva, ki že živi izkušnjo krščanskega ljudstva, ki ga zedinja medsebojna ljubezen, člani Gibanja fokolarov čutijo, da se vabilo te izjave posebej zadeva. V srečanju v Lundu odkrivajo znamenje Boga za naš čas, ki spodbuja kristjane, da se še bolj trudijo za to, da bi se uresničila Jezusova oporoka "Da bi bili vsi eno". »Z vsemi našimi močmi hočemo podpirati cerkve in skupnosti v njihovem prizadevanju doseči polno in vidno občestvo in skupaj služiti človeštvu«, so zapisali v izjavi.

Obljubljamo tudi, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi vse njihove pobude in srečanja na mednarodni ravni in posebej na lokalni imele ta pečat odprtosti in bratstva med kristjani.

»Še naprej delamo za občestvo med krščanskimi gibanji in skupnostmi po vsem svetu, posebej v ekumenski mreži "Skupaj za Evropo". Bogu zaupamo hojo naših Cerkva, da bi pospešili pot do skupnega slavja v enem samem kelihu«, so sklenili izjavo, pod katero sta se podpisala predsednica gibanja Maria Voce in sopredsednik Jesús Morán. 

Besedilo je posredovala Marjana Debevec, e-mail: [email protected].